Rootsi läheneb NATO-le (1)

Hanna-Hulda Reinkort
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud aasta septembris korraldatud rahvusvaheline sõjaväeõppus Aurora 17 oli suurim, mida Rootsi viimase kahe aastakümne vältel korraldanud on.
Möödunud aasta septembris korraldatud rahvusvaheline sõjaväeõppus Aurora 17 oli suurim, mida Rootsi viimase kahe aastakümne vältel korraldanud on. Foto: Stig Hammarstedt/TT/TT NYHETSBYR/Scanpix

Rootsi sotsiaaldemokraadist peaminister Stefan Löfven on küll öelnud, et Rootsil plaani NATOga liituda ei ole, opositsiooniparteid on aga võtnud selgelt allianssi pooldava seisukoha ja muutuma on hakanud ka inimeste arvamus.

Kasvav NATO-toetus võib osutuda Löfveni vasaktsentristlikku valituse jaoks korralikuks väljakutseks, sest käesoleva aasta septembris valib Rootsi taas parlamenti ja opositsiooniline nelja partei ühisblokk on esimest korda ametlikult välja öelnud NATO liikmelisust pooldava seisukoha, kirjutab Politico.

Lisaks sai opositsioon ergutust möödunud kuul Rootsit külatanud NATO peasekretär Jens Stoltenbergilt, kes kinnitas, et «Rootsi ja NATO teevad tihedat koostööd.»

«Kui Rootsi peaks liitumistaotluse sisse andma, siis ma usun, et NATO sees oleks sellele laialdane toetus,» lisas ta hiljem.

2010. aastal kaotatud ajateenistuse kohustuse on Rootsi juba taastanud. Samuti paigutatati sellest aastast Gotlandi saarele taas alaline väeüksus (viimati paiknesid Rootsi väed Gotlandil alaliselt 2005. aastal – toim.) ning tõsteti kaitsekulutusi 274 miljoni euroni (2,7 miljardit Rootsi krooni – toim.) aastas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles