Vene tuumateadlased vahistati superarvutis bitcoin'ide kaevandamise eest (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bitcoini visuaalne representatsioon.
Bitcoini visuaalne representatsioon. Foto: JACK GUEZ/AFP/Scanpix

Vene Sarovi tuumauuringute keskuse teadlased vahistati, kuna üritasid ülivõimsat tööarvutit krüptovaluuta kaevandamiseks kasutada.

Mitu Sarovis asuva Vene riikliku tuumakeskuse teadlast peeti kinni tööarvutites krüptovaluuta kaevandamise eest, teatas keskuse kõneisik Tatjana Zalesskaja.

«Niinimetatud kaevandajad peeti võimude poolt kinni. Nii palju, kui mina tean, on nende suhtes algatatud kriminaalasi,» lisas kõneisik kinnipeetute arvu täpsustamata.

Tuumauuringute keskus kuulub riikliku tuumaagentuuri Rosatomi haldusalasse ja see tegeleb tuumarelvade arendamisega.

2011. aastal paigaldati keskusesse uus superarvuti, mis oli toona maailmas võimsuselt kaheteistkümnes. Arvuti ei tohi olla internetiga ühendatud, et vältida võimalikke sissetunge.

Kui töötajad üritasid arvutit internetti ühendada, anti nad üle Föderaalsele Julgeolekuteenistusele (FSB).

Krüptovaluutad nagu bitcoin ei tugine tsentraliseeritud arvutisüsteemile, seega inimesed, kes pakuvad krüptovaluuta tehingute toimimiseks arvuti protsessorivõimsust, võivad saada tasu bitcoin'ides.

Tuumakeskuse superarvuti võimsus on 1 petaflopi, ehk 1000 triljonit tehet sekundis. Krüptovaluuta kaevandamine nõuab aga suurt arvutivõimsust.

Venemaal on teateid ka teiste tööstusettevõtete seotusest krüptovaluuta kaevandamisega. Väidetavalt ostis üks ärimees selle jaoks kaks jõujaama.

Sarovis töötati välja Nõukogude Liidu esimene tuumapomm. Ülisalajast linna ei olnud isegi Nõukogude kaardile märgitud ja selle külastamiseks oli vaja eriluba.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles