Mehhiko võimud tabasid Zetase narkokartelli väidetava juhi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhiko võimud näitasid kinni võetud narkoparuni tsenseeritud fotot.
Mehhiko võimud näitasid kinni võetud narkoparuni tsenseeritud fotot. Foto: EDGARD GARRIDO / REUTERS / Scanpix

Mehhiko võimud teatasid reedel narkokartelli Zetas väidetava juhi José María Guízar Valencia tabamisest.  

Riiklik julgeolekuvolinik Renato Sales nimetas arreteeritud narkoparunit lihtsalt «José Maríaks», kuid anonüümsust palunud föderaalametnik kinnitas, et võimudel õnnestus tabada Guízar Valencia.

Guízar Valencia on USA kodanik, keda tuntakse Zetase varjunime «Z 43» all. Ühendriigid on tema tabamise eest välja pannud 5 miljoni dollari suuruse preemia.

Sales ütles, et Valencia vahistati oma restoranide ja kohvikute poolest tuntud México trendikas Roma linnajaos.

Voliniku sõnul oli Zetase juht üks peamisi vägivalla initsiaatoreid ja kartelli uimastikaubanduse ja muude tegevuste suunaja Mehhiko lõunaosas.

USA võimude andmeil on Guízar Valencia sündinud California osariigis Tulares.

Ühendriikide rahvusvaheliste uimastite ja õiguskaitseasjade büroo teatel kannab Guízar Valencia vastutust «aastas tuhandete kilogrammide kokaiini ja metamfetamiini importimise eest Ühendriikidesse» ja ta seisab silmitsi eraldiseisvate süüdistustega Texase ja Virginia osariigis.

Büroo teatel kontrollib Zetas ka territooriumi naaberriigis Guatemalas. «Los Zetas on Guízar Valencia juhtimisel viimastel aastatel mõrvanud Guatemala-Mehhiko piiriala süstemaatilise ülevõtmise käigus lugematu arvu Guatemala tsiviilisikuid,» lisas amet.

Vahistamised ja tapmised on Zetase juhtkonda viimastel aastatel kõvasti räsinud. Kunagi õudu tekitanud kartell on lõhenenud mitmeks haruks. Büroo teatel peeti Guízar Valenciat isegi enne seda suuresti eraldiseisvaks suuruseks ja ta tegutses Zetase peaharuga küll kooskõlastatult, aga sellest iseseisvalt.

Sõjaväe eriüksuse desertööridest moodustatud Zetas on tuntud valimatu jõhkruse ning massihaudade ja teeäärte ohvrite surnukehadega täitmise poolest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles