Austria filmikuulsus taunis #MeTooga vallandunud nõiajahti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Haneke.
Michael Haneke. Foto: Loic Venance / AFP/ Scanpix

Tunnustatud Austria filmirežissöör Michael Haneke taunis reedel seksuaalse ahistamise ja vägivalla vastase liikumise #MeToo «nõiajahi» aspekti, mis tema sõnul võib hakata pärssima kunstnike loovust.

Kahekordne Kuldse Palmioksa võitja väljendas usutluses ajalehele Kurier muret ka «uue, meestevaenuliku puritaanluse» üle, mis liikumise kiiluvees on tekkima hakanud.

«Loomulikult arvan ma, et vägistamise ja seksuaalse ahistamise eest tuleb karistada,» ütles 75-aastane filmilavastaja.

«Aga hüsteerilised hukkamõistmised, mida me praegu näeme, mis ei oota ära õiget kohtuotsust, see on minu meelest tülgastav.»

Haneke avaldas arvamust, et nii mõnegi liikumise #MeToo mõjul esitatud süüdistuse puhul võib olla tegu pigem arveteklaarimise, kui tegeliku seksuaalvägivallaga.

«Inimestele tehakse meedias ots peale, purustatakse elusid ja karjääre,» sõnas ta. "Kas me oleme tagasi keskajas?"

Haneke, kes sai 2012. aastal filmi «Amour» eest Oscari, leiab, et paljastustest vallanduv "pasarahe mürgitab ühiskondlikku kliimat ja muudab vaidlused sel väga tähtsal teemal palju raskemaks".

Filmimees on mures ka tekkinud õhkkonna mõju pärast kunstivabadusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles