Suurbritannia soovib üleminekuperioodil kohtlemist EL-i riigina (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti lipp
Briti lipp Foto: MIGUEL MEDINA/AFP/Scanpix

Suurbritannia kutsub Euroopa Liitu mittekuuluvaid maid üles kohtlema ennast Brexiti-järgsel ülemineku perioodil nõnda, nagu poleks riik kunagi ühendusest lahkunud, ilmnes reedel.

London soovib sellega vältida sadade kaubanduslepete ülevaatamist.

EL-il on suur hulk rahvusvahelisi leppeid, mis toetavad suhteid enam kui 100 nõndanimetatud kolmanda riigiga, mis hõlmavad teemasid nagu kaubandus, tuumakoostöö ja lennundus.

EL-ist lahkumise ministeeriumi tehnilise dokumendi kohaselt on neil riikidel huvi, et suhted Brexiti-järgsel üleminekuperioodil korralikult edasi toimiksid.

«See on saavutatav osapoolte kokkuleppega tõlgendada neis rahvusvahelistes lepetes sisalduvaid termineid nagu «Euroopa Liit» ja «Euroopa Liidu liikmesriik» nõnda, et see hõlmaks ka Ühendkuningriiki, on selles öeldud.

Suurbritannia loodab leevendada blokist lahkumist kaheaastase üleminekuperioodiga, mille vältel jääksid suhted Brüsseliga suures osas samaks.

Neljapäeval avaldatud dokumendi kohaselt oleks selles visandatud lähenemine lihtsaim viis tagada lepete jätkuv kohaldamine ja vältida nende katkemise riski.

Ent ministeeriumi kava üle on juba nalja heidetud sesoses peaminister Theresa May korduvate kinnitustega, et «Brexit tähendab Brexitit».

«Sellest fraasist lähtudes kavatsevad nad maailmale öelda, et Brexit ei tähenda Brexitit,» lausus anonüümsust palunud EL-i ametnik Financial Timesile.

Suurbritannia ja EL alustasid teisipäeval ametlikke läbirääkimisi üleminekuperioodi üle, kuid nädala lõppedes teatas ühenduse pealäbirääkija Michel Barnier endiselt olulistest erimeelsustest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles