Küberrelva tagasi soovinud USA luurajad maksid salapärasele venelasele Trumpi saladuste eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NSA peakorter Ühendriikides Marylandis.
NSA peakorter Ühendriikides Marylandis. Foto: LARRY DOWNING/REUTERS/Scanpix

USA luurajad maksid 100 000 dollarit Vene luurallikale, kes lubas neile üle anda varastatud Riikliku Julgeolekuagentuuri (NSA) küberrelva ja kompromiteeriva info Ühendriikide presidendi Donald Trumpi kohta.

Müüja keda ei tuvastatud, pakkus USA-le, et müüb neile varastatud tarkvara tagasi pärast seda, kui see pandi ühte internetigruppi müüki.

Varastatud küberrelvi kasutati arvutitesse sissehäkkimiseks 2017. aasta mais aset leidnud globaalses küberrünnakus.

Venelane olevat alguses nõudnud saladuste eest miljon dollarit ja 100 000 oli  ettemaks, mille Luure Keskagentuur (CIA) andis talle sularahas üle ühes Saksamaa pealinna Berliini hotellis.

Ühendriikide ja Euroopa agentide sõnul oli CIA Trumpi kohta käivate andmete osas kahtleval seisukohal, sest nad ei soovinud sekkuda siseriiklikesse poliitilistesse vastuoludesse. Selgus, et tema käsutuses olnud Trumpi puudutavad andmed olid avalikkusele juba teada.

Kui ta tarkvara ja info üle andis palus CIA venelasel Euroopast lahkuda ja mitte naasta. Luuretöötajate sõnul katkestati tehing, sest nad ei soovinud end taolise sobinguga siduda. Lisaks kartsid nad poliitilist konflikti Washingtonis.

CIA keeldus läbirääkimisi venelasega kommenteerimast NSA ütles vaid, et kõigil agentuuri töötajatel on eluaegne kohustus salastatud infot kaitsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles