Šiauliai keskväljakul lammutatakse Nõukogude sõdurite mälestusmärk (7)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõukogude süduritele püstitatud monument.
Nõukogude süduritele püstitatud monument. Foto: Wikipedia

Leedu põhjaosas asuva Šiauliali linna võimud teatasid plaanist lammutada keskväljakul asuv nõukogude sõdurite mälestusmärk

Venemaa on seda plaani tauninud.

Šiauliai aselinnapea Domas Griskevičius ütles, et viis hauakivi sõdurite nimedega võetakse maha ja obelisk lammutatakse.

Linn sõlmis sel nädalal firmaga Šiauliai Plentas 6,5 miljoni euro suuruse lepingu keskväljaku renoveerimiseks, kuid see ei hõlma mälestusmärgi all olevat ala.

Nõukogude-aegsel obeliskil on kiri, et see on pühendatud Nõukogude sõduritele, kes hukkusid aastatel 1941-1945 sõjas. Umbes 50 Nõukogude sõdurit on sinna maetud.

Venemaa on lubanud anda oma finantspanuse mälestusmärgi ja selle ümbruse remondiks, kuid tingimusel, et obeliski välimust ei muudeta.

«Me ei tee surnutel rahvuse järgi vahet. Me avaldame neile austust, kuid nõukogude aegadest on möödunud 27 aastat ja me ei saa jääda minevikku,» ütles Griskevičius.

«Meie eesmärk on renoveerida kogu väljak, kasutades selleks kaasaegseid materjale,» lisas ta.

Šiauliai keskväljaku renoveerimine peaks lõppema 2019. aastal.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles