Pence: USA ja Lõuna-Korea vahel ei ole Põhja-Korea osas erimeelsusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA asepresident Mike Pence vestlemas laupäeval Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-iniga Gangneungi jäähallis lühiraja kiiruisutamise võistluse ajal
USA asepresident Mike Pence vestlemas laupäeval Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-iniga Gangneungi jäähallis lühiraja kiiruisutamise võistluse ajal Foto: AFP / Scanpix

Pence

USA asepresident Mike Pence kinnitas laupäeval teel kodumaale Lõuna-Koreast, kus ta esindas Pyeongchangi olümpiamängude avatseremoonial Ühendriike, et Washingtoni ja Souli vahel puuduvad Põhja-Korea küsimuses erimeelsused.

Pence ütles asepresidendi lennukis tagasiteel USA Alaska osariiki ajakirjanikele, et lahkus Aasiast "julgustatuna, et me jätkame väga tihedat koostööd ja hoogustame maksimaalse surve kampaaniat" Põhja-Korea vastu.

Viimastel olümpiamängude eelsetel päevadel püüdis ta hoiatada Lõuna-Koread Põhja-Korea katsete eest "mängud oma propagandaga kaaperdada", kuid stalinistliku riigi esindajatele on Pyeongchangis saanud pigem osaks ootamatult soe vastuvõtt.

Põhja- ja Lõuna-Korea sportlased ja taustajõud marssisid reedel mängude avatseremoonial ühisdelegatsioonis Korea poolsaare helesinise lipu all ja kaks riiki osalevad naiste jäähokiturniiril ühisnaiskonnaga. Seda on saatnud poolte diplomaatilised lähenemiskatsed.

Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni õde Kim Yo-yong edastas laupäeval Lõuna-Korea presidendile Moon Jae-inile kutse tulla Pyongyangi tippkohtumisele.

Moon võõrustas laupäeval Soulis Lõuna-Korea presidendi residentsis Kim Yo-yongi ning Põhja-Korea tseremoniaalset riigipead Kim Yong-nami.

Pence´i sõnul teavitas Lõuna-Korea president teda kohtumisest Põhja-Korea ametnikega ja "me mõlemad kordasime teineteisele täna, et jätkame koordineeritult ühist tööd maksimaalse majandusliku ja diplomaatilise surve avaldamiseks Põhja-Koreale".

Tema sõnul on sepitseti USA ja Lõuna-Korea "sidemete tuum"sõjas  ja see aitab selgitada, miks kahe riigi lähenemiste vahel ei ole erinevusi.

USA asepresident ütles reedel, et Washington on vastu kahe Korea läbirääkimistele seni, kuni Pyongyang nõustub alustama kõnelusi oma tuumaprogrammist loobumise üle.

Lisaks ameeriklastele on ärgitanud Lõuna-Koread Pyongyangi "naeratamisdiplomaatia" ees valvsusele ka Jaapani peaminister Shinzo Abe.

Pyongyang on seoses naaberriigis Lõuna-Koreas peetavate taliolümpiamängudega läbi viimas propagandakampaaniat stalinistliku režiimi maine parandamiseks.

Pyongyang katsetas eelmisel aastal mitu korda edukalt mandritevahelist ballistilist raketti, mis võib teoreetiliselt tabada USA linnu. Samas pole siiani selge, kas riik valdab tehnoloogiat, mis aitaks raketil vastu pidada atmosfääri taassisenemise.

Olümpiamängude lähenemine on toonud Korea poolsaarel kaasa Pyongyangi üha provokatiivsemate raketikatsetuste ja kuuenda tuumakatsetuse tõttu üleskruvitud pingete leevenemise.

Analüütikute hinnangul püüab Põhja-Korea kaheosalise lähenemisega normaliseerida oma staatust "de facto tuumariigina", võib püüda nõrgestada enda vastast sanktsioonirežiimi ja lüüa kiilu USA ja Lõuna-Korea vahele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles