ÜRO peasekretär kutsus Süürias sõjategevust de-eskaleerima

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peasekretär António Guterres reedel Lõuna-Koreas Pyeongchangis kohtumas Hiina presidendi Xi Jinpingi eriesindaja Han Zhengiga.
ÜRO peasekretär António Guterres reedel Lõuna-Koreas Pyeongchangis kohtumas Hiina presidendi Xi Jinpingi eriesindaja Han Zhengiga. Foto: SIPA/Scanpix

Süüria-ÜRO

ÜRO peasekretär António Guterres kutsus laupäeval sõjategevuse viivitamatule de-eskalatsioonile Süürias pärast Iisraeli õhurünnakuid kodusõjas riigis.

Guterres "jälgib tähelepanelikult ärevust tekitavat sõjalist eskalatsiooni üle kogu Süüria ja ohtlikku ülekandumist üle piiride", ütles ÜRO pressiesindaja Stéphane Dujarric avalduses.

Iisrael korraldas laupäeval Süürias õhurünnakuid valitsusvägede ja Iraani sihtmärkidele pärast Süüriast oma territooriumile sisenenud islamivabariigi drooni allatulistamist. Teheran eitas Iisraeli territooriumile drooni saatmist ja süüdistas juudiriiki valetamises.

Tegemist on Iraani ja Iisraeli tõsiseima vastasseisuga alates Süüria sõja algusest 2011. aastal ja see langeb samale ajale Süüria valitsusvägede pealetungi hoogustumisega mässuliste käes olevale Ida-Ghouta enklaavile ja Idlibi provintsile.

Peasekretär rõhutas, et kõik huvipooled Süürias ja regioonis peavad kinni pidama rahvusvahelisest õigusest. "Ta kutsub kõiki töötama vägivalla kohese ja tingimusteta de-eskalatsiooni nimel ja ilmutama vaoshoitust," sõnas Dujarric.

Guterres kutsus osapooli kiiresti liikuma sõja lõpetamiseks poliitilise lahenduse poole.

ÜRO teatas avalduses, et Süüria rahvas kannatab "ligi seitse aastat kestnud konflikti ühe kõige vägivaldsema perioodi läbi".

Ainuüksi veebruari esimesel nädalal teatati "üle 1000 tsiviilohvrist õhurünnakute läbi", lisas maailmaorganisatsioon.

ÜRO Julgeolekunõukogu arutab Süüria olukorda kolmapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles