Saakašvili saadeti Ukrainast Poolasse

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihheil Saakašvili.
Mihheil Saakašvili. Foto: Efrem Lukatsky/AP/Scanpix

Ukraina võimud pidasid eile Kiievis asuvas restoranis Suluguni kinni Gruusia ekspresidendi ja Odessa endise kuberneri Mihheil Saakašvili ning saatsid ta riigist välja Poolasse.

Ukraina piirivalve teatel pandi Ukraina presidendi Petro Porošenko vastalisena esinenud Saakašvili Borõspili lennujaamas Poolasse suunduva tšerterlennuki peale. Lennuk tõusis õhku eile kella 16 paiku kohaliku aja järgi, kirjutas Unian.

Varem olid mitmed Saakašvili-meelsed poliitikud kutsunud tema toetajad üles tulema lennujaama, et väljasaatmist takistada.

Saakašvili elas Ukrainas seadusvastaselt ja ta saadeti tagasi sinna, kust ta tulnud oli, kirjutas sotsiaalmeedias Ukraina piirivalve pressiesindaja Oleg Slobodjan, viidates sellele, kuidas Saakašvili möödunud aasta septembris toetajate abiga ebaseaduslikult üle Ukraina-Poola piiri tuli. Slobodjan lisas, et opositsioonipoliitiku maalt välja saatmise põhjus oli Ukraina kohtu otsus talle poliitilist varjupaika mitte anda.

Lennuk tõusis õhku eile kella 16 paiku kohaliku aja järgi, kirjutas Unian.

Esimestes sõnavõttudes pärast Poolas maandumist lubas Saakašvili jätkata võitlust. «Mind koheldi toorelt, nüüd olen ma Varssavis,» lausus ta telekanali Rustaveli 2 veebilehe vahendusel pärast Poolasse jõudmist.

Poola raadiojaama RMF FMi ajakirjaniku Twitterisse postitatud videolt on näha Saakašvilit lahkumas lennujaamast. «Ma armastan Poolat, aga minu võitlus on Ukrainas ja Gruusias ja ma võitlen lõpuni,» ütles endine Gruusia peaminister.

Ta lisas videos, et Poolas võeti teda hästi vastu, kuid Ukrainas teda lennukile pannes oli olukord metsik ning lausa seadusetu.«See oli nagu röövimine, ebaseaduslik. Aga poolakad on väga head ja ma olen neile tänulik,» lausus Saakašvili.

Mäletatavasti kinnitas Ukraina apellatsiooni- ja halduskohus nädala eest Kiievi ringkonnakohtu varasema otsuse, et Uute Jõudude liikumise juht Mihheil Saakašvili ei vasta lisakaitse staatuse saamise kriteeriumidele. Ukraina migratsiooniamet oli otsustanud, et Saakašvilile ei saa anda lisakaitse staatust, ning Saakašvili vaidlustas otsuse kohtus.

Saakašvili advokaadid avaldasid juba läinud nädalal arvamust, et otsus annab ametnikele aluse saata Saakašvili kui kodakondsuseta isik Ukrainast välja.

«Täna jõustus migratsiooniameti otsus ja kahjuks... tekitab see Mihheil Saakašvilile ohu, et võimud saavad langetada otsuse valmistada ette ja viia ellu plaani tema ebaseaduslikuks väljasaatmiseks,» märkis pärast kohtuistungit advokaat Ruslan Tšernolutski.

Ta lisas, et Saakašvili kaebab otsuse edasi põhiseaduskohtusse.

«Aga kui põhiseaduskohus ei toeta meie seisukohta ega tühista seda otsust, liigume edasi ja kaitseme Mihheil Saakašvili õigusi, meil on veel Euroopa instantsid,» ütles advokaat.

Saakašvili kirjutas pärast otsuse langetamist: «Kaotan seega Ukrainas viibimise staatuse. See on järjekordne [Ukraina presidendi Petro] Porošenko, mitte kohtu otsus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles