Pentagoni eelarve-eelnõu näeb ette kaitsekulutuste järsku tõusu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametigruppide pensionifondid tahavad, et fondijuht võtaks kaotuste eest vastutuse.
Ametigruppide pensionifondid tahavad, et fondijuht võtaks kaotuste eest vastutuse. Foto: MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS/Scanpix

USA kaitseministeerium esitas esmaspäeval 2019. rahandusaasta eelarve-eelnõu, mis näeb ette kaitsekulutuste suurendamist rohkem kui 10 protsenti.

686 miljardi dollari suurune kulutuste plaan koostati Pentagoni uue riikliku kaitsestrateegia kontekstis ja on teravas kontrastis välisministeeriumi eelarvekavaga, milles nähakse ette kulutuste järsku kärpimist välisabile ja diplomaatiale. Pentagoni 2018. rahandusaasta kaitse-eelarve on 612 miljardit dollarit.

Kaitseminister James Mattis on hoiatanud uue suurriikide konkurentsi eest Venemaa ja Hiinaga ning soovib suurendada relvajõudude isikkoosseisu, võtta kasutusele uued laevad ja relvad ning parandada valmisolekut, samal ajal kui tegutsetakse Euroopas, Lähis-Idas ja Aasias.

Pentagoni kontrolör David Norquist ütles ajakirjanikele, et kuigi USA kaitse-eelarve on suurem kui kaheksal järgmisel riigil kokku, seab 2019. aasta eelarvetaotlus Pentagoni kulutused lihtsalt tagasi õigetele rööbastele, kus need oleksid olnud, kui president Barack Obama administratsioon poleks kehtestanud karme kulutuste lagesid.

President Donald Trumpi administratsiooni eelarvekava näeb ette relvajõudude isikkoosseisu suurendamise 25 900 sõjaväelase võrra, samuti suured investeeringud sõjalaevadesse, lennukitesse, maismaal baseeruvatesse süsteemidesse ja raketitõrjesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles