Venemaa kasvatab relvatehinguga mõju Bosnia serblaste seas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serblaste Vabariigi politseijõud.
Serblaste Vabariigi politseijõud. Foto: twitter

Serblaste Vabariigi politseiüksuse otsus osta Venemaalt 2500 automaatrelva hoiatab Vene mõju tugevnemise eest Bosnias ja tõstatab küsimusi separatistliku piirkonna eesmärkide osas.

Bosnia serblaste politseijõudude relvatehing Venemaaga tõstatab küsimusi separatistliku piirkondliku valitsuse kavatsuste kohta ning näitab kasvavat Venemaa mõju killustunud riigis.

2500 automaatrelva peaks Serbiast Bosniasse saabuma järgmisel kuul vaid mõni nädal enne uue politsei treeningkeskuse avamist, mille juures on tegevad ka Vene ametnikud.

Serbia kodanikuaktivistid, Bosnia keskvalitsus ja lääne diplomaadid usuvad, et serbia separatistide liider Milorad Dodik kasutab uut raskelt relvastatud politseiüksust poliitiliste vastaste heidutamiseks oktoobris peetavate valimiste eel.

Pikemas perspektiivis võib relvajõu suurendamine viia aga katseni Bosniast lahku lüüa, mis võib paisata piirkonna uude sõtta.

Venemaa näeb Dodikit kaitsena Bosnia NATO-liikmesuse vastu, Vene riigipea Vladimir Putin on kohtunud separatistliku liidriga 2014. aastast alates vähemalt kuuel korral.

Dodik kinnitas eile relvatehingut ja märkis, et kavatseb terrorismivastaseks võitluseks veelgi meetmeid kasutusele võtta.

«See on täiesti legaalne tegevus ja meil pole midagi varjata,» sõnas Dodik. «20 aastat ei olnud meil õigust politseid varustada ja nüüd oleme otsustanud seda teha.»

Rahvusvahelise kogukonna esindaja Bosnias Valentin Inzko väljendas tarnete osas muret: «Mulle meeldiks, kui riigis oleks nii vähe relvi kui võimalik. Kui üks pool sellised relvad saab, tahab neid ka teine.»

Inzko sõnul on tema kodumaal Austrias politsei kasutuses vaid 400 pika rauaga tulirelva. «Tavalisel politseil ei ole neid vaja,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles