Oxfami töötajaid süüdistatakse Lõuna-Sudaanis vägistamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oxfami harukontor Londonis.
Oxfami harukontor Londonis. Foto: SIMON DAWSON/Reuters/Scanpix

Skandaalidest haaratud Briti heategevusorganisatsiooni Oxfam ähvardavad uued süüdistused seksuaalrünnakutes ja vägistamistes Lõuna-Sudaanis.

Oxfami endine kõrge ametnik Helen Evans ütles usutluses telekanalile Channel 4 News, et aastatel 2012-2015 kolmes riigis korraldatud uuring näitas, et 11-14 protsenti organisatsiooni töötajatest on näinud või kogenud seksuaalset rünnakut, ning väitis, et organisatsiooni juhtkond ei ole midagi ette võtnud.

Oxfami Lõuna-Sudaani töötajatest seitse protsenti on kogenud või pealt näinud kolleegidega seotud vägistamisi või vägistamiskatseid.

Lisaks märkis ta, et on kahtlustusi ka rünnakutes vabatahtlikena organisatsiooni kauplustes töötavate laste vastu.

Oxfami asejuht Penny Lawrence astus eile tagasi seoses süüdistustega, et organisatsioon mätsis kinni oma töötajatega seotud seksiskandaali pärast Haiti 2010. aasta maavärinat, kus väidetavalt maksti alaealistele prostituutidele.

Süüdistuste keskmes on Roland van Hauwermeiren, kes juhtis Oxfami haru Haitil ning varem ka Tšaadis. Oxfam uuris süüdistusi 2011. aastal toimunud väärkäitumisest ning van Hauwermeiren on üks kolmest Oxfami töötajast, kes skandaali tõttu ametist lahkusid. Veel neli vallandati.

Organisatsioonilt on nõudnud selgitust ja sisejuurdluse algatamist nii Euroopa Liit kui Suurbritannia, mis on lubanud Oxfami kopsakatest toetustest ilma jätta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles