Hollandi peaministri umbusaldamine ei läinud läbi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Halbe Zijlstra ja Mark Rutte kaisutavad pärast välisministri lahkumisavalduse esitamist.
Halbe Zijlstra ja Mark Rutte kaisutavad pärast välisministri lahkumisavalduse esitamist. Foto: Martijn Beekman/AFP

Hollandi peaministri Mark Rutte umbusaldushääletus ei läinud teisipäeval parlamendis läbi, teatasid võimuesindajad.

Umbusaldamise poolt andis hääle 43 ja vastu oli 101 rahvaesindajat.

Hollandi Vabaduspartei asutajast parlamendisaadik Geert Wilders algatas umbusaldushääletuse seoses välisminister Halbe Zijlstra skandaaliga.

Umbusaldushääletusele eelnes pikk arutelu, kus Ruttele pandi süüks, et ta ei teavitanud skandaalist parlamenti juba varem, kuigi sai valetamisest teada juba 29. jaanuaril.

"See oli minu poolt valearvestus. Ma ei arvanud, et sel valel on sellised poliitilised tagajärjed. Alahindasin selle vale mõju," tõdes Rutte.

Venemaa presidendi võõrustatud kohtumisel osalemise kohta valetanud ja seetõttu kriitikatule alla sattunud Hollandi välisminister Zijlstra teatas teisipäeval ametist lahkumisest. Minister tegi lahkumisavalduse mõned tunnid enne seda, kui pidi alustama töövisiiti Moskvasse.

Zijlstra ütles 2016. aasta mais oma erakonna VVD kongressil, et osales energiafirma Shell töötajana kohtumisel Venemaa presidendi Vladimir Putini maaresidentsis, kus Putin olevat öelnud, et peab Valgevenet, Ukrainat ja Baltimaid "Suur-Venemaa" osaks.

Möödunud nädalavahetusel tunnistas Zijlstra, et ei osalenud kohtumisel, vaid kuulis lugu kelleltki kohtumisel osalenult. Zijlstra tahtis enda sõnul sedasi oma allikat kaitsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles