Suri Taani prints

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

83-aastaselt suri Taani prints Henrik, Taani kuninganna Margrethe II abikaasa.

Taani prints viibis haiglas alates jaanuarist, kuid kirjutati teisipäeval välja, et ta saaks oma viimased päevad veeta koduseinte vahel, teatas Taani kuningakoda. Prints Henrik suri eile õhtul kell 23.18, tema surivoodil viibisid ta abikaasa ja kaks poega. Prints loobus oma kuninglikest kohustustest 2016. aastal.

Selle aasta alguses viidi prints paar päeva enne visiidi lõppu kopsupõletiku tõttu Egiptuses haiglasse. Pärast täiendavaid uuringuid Taanis selgus, et mehel on vasakus kopsus kasvaja, mis oligi põletiku põhjustaja. Prints veetis viimased kaks nädalat haiglas. Kuna isa tervis halvenes, siis katkestas ta poeg, kroonprints Frederik visiidi Lõuna-Koreasse, kus ta viibis olümpiakomitee esimehena.

Taani kuningapaari pulm 1967. aastal.
Taani kuningapaari pulm 1967. aastal. Foto: Scanpix

Ta on saanud 1995. aastal  Maarjamaa Risti I klassi teenetemärgi. Prints Henrik on taani keelde tõlkinud mitu raamatut ja kirjutanud raamatuid ka ise.

2001. aastal tegid Taani kuninganna Margrethe II ja prints Henrik mitteametliku visiidi Eestisse. Neid võõrustanud president Lennart Meri tutvustas neile Kaali kraatri lugu.
2001. aastal tegid Taani kuninganna Margrethe II ja prints Henrik mitteametliku visiidi Eestisse. Neid võõrustanud president Lennart Meri tutvustas neile Kaali kraatri lugu. Foto: EGERT KAMENIK/PM/EMF

Tema Kuninglik Kõrgus prints Henrik, endise nimega Henri-Marie-Jean André de Laborde de Monpezat, Laborde de Monpezat' krahv sündis  11. juunil 1934 krahv1 André de Laborde de Monpezat ja tema abikaasa Renée Dursenot pojana.

Esimesed viis eluaastat elas Henri Prantsusmaa Indohiinas (praegune Vietnam), kus ta isa juhatas perefirmat. Elanud vahepeal Prantsusmaal, naasis ta 1950 Hanoisse ja lõpetas seal 1952 prantsuskeelse keskkooli. 1952–1957 õppis ta samaaegselt Sorbonne'i ülikoolis õigusteadust ja politoloogiat ning École Nationale des Langues Orientales'is hiina ja vietnami keelt. 1957 õppis ta Hongkongis ja 1958 Saigonis.

Pärast sõjaväeteenistust Alžeeria sõjas 1959–1962 asus ta tööle Prantsusmaa välisministeeriumis, ning 1963–1967 töötas Londoni saatkonnas sekretärina.

Taani kuninglik perekond 2011. aastal suvepuhkuse ajal.
Taani kuninglik perekond 2011. aastal suvepuhkuse ajal. Foto: Stefan Lindblom/Stella Pictures

Prints Henrik abiellus tollase troonipärija Margrethega 10. juunil 1967 Kopenhaagenis ning pärast abiellumist muudeti tema nimi Taani-päraselt Henrikuks. Abielupaaril on kaks poega: Frederik (1968) ja Joachim (1969). Neil on nüüd ka neli lapselast.

Prints Henriku emakeel oli prantsuse keel, kuid kohe pärast abiellumist õppis ta selgeks taani keele. Ta rääkis vabalt ka inglise, hiina ja vietnami keelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles