Katalaanid taotlevad Euroopa inimõiguskohtult toetust Puidgemontile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carles Puigdemont.
Carles Puigdemont. Foto: JOSEP LAGO/AFP/Scanpix

Kataloonia parlament kavatseb taotleda Euroopa Inimõiguste Kohtu toetust, et Belgias eksiilis viibiv iseseisvusmeelne liider Carles Puigdemont saaks taas astuda piirkonna presidendi ametisse.

«Soovides kaitsta Puigdemonti õigust olla kohal ametisseseadmise debatil, toetab (parlamendi) president Roger Torrent Euroopa Inimõiguste Kohtus nõudmist rakendada selleks ennetavaid meetmeid,» seisab Kataloonia parlamendi avalduses.

Piirkonna parlamendis on enamus lahkulöömist toetavatel erakondadel.

Puigdemont on eelnevalt taotlenud võimalust juhtida regiooni Brüsselist.

Hispaania põhiseaduskohtu otsuse kohaselt peab Puigdemont aga ametisseastumiseks isiklikult Barcelonas kohal viibima. Samas ootab teda naasmisel vahistamine süüdistatuna mässus ja mässule õhutamises.

7,5 miljoni elanikuga Kataloonia on Madridi otsejuhtimise all olnud sestsaadik, kui peaminister oktoobris iseseisvuse välja kuulutanud parlamendi laiali saatis.

Torrenti pressiesindaja sõnul palub parlament Euroopa inimõiguskohtul tagada oma poliitilised õigused ja konkreetselt Puidgemonti õigus poliitiliseks osaluseks, täpsustamata sealjuures, millal selline taotlus esitatakse.

Strasbourgis baseeruva kohtu otsus on selle osalejariikidele siduv.

Samalaadse taotluse on Kataloonia parlament esitanud ka Hispaania põhiseaduskohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles