Riigid lubasid Iraagi ülesehitamiseks 30 miljardit dollarit (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hävitustöö Iraagi linnas Mosulis.
Hävitustöö Iraagi linnas Mosulis. Foto: AHMAD MUWAFAQ/AFP/SCANPIX

Riigid üle maailma lubasid täna toetada 30 miljardi dollari ulatuses laenude ja investeeringutega Iraagi ülesehitamist pärast kolm aastat väldanud laastavat sõda äärmusrühmitusega Islamiriik (IS).

Konverentsil oli selgelt tunda rahvusvahelise kogukonna pühendumust,» ütles võõrustajariigi Kuveidi välisminister Sheikh Sabah al-Khaled Al-Sabah, lisades, et abilubadusi andis 76 riiki, arvukalt rahvusvahelisi fonde ja ülemaailmseid organisatsioone.

Bagdadi teatel vajatakse kümneaastase plaani raames 88,2 miljardit dollarit, et üles ehitada sõjas hävinud koolid, elamud, haiglad ja majandustaristu. Sellest 22 miljardit on riigi teatel vaja kohe.

Ühendkuningriik lubas Iraagile ekspordikrediidina miljard dollarit aastas järgmise kümne aasta vältel. Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu lubas riiki toetada aga 5 miljardi ulatuses laenude ja investeeringutega.

Pärsia lahe riigid eesotsas tänase konverentsi võõrustaja Kuveidiga lubasid ekspordikrediidi, investeeringute ja laenudena 5 miljardit dollarit.

Iraani asevälisminister ütles, et nemad on valmis toetama riigi stabiliseerimist läbi erasektori, kuid rahalisi lubadusi ta ei andnud.

Peaminister Haider al-Abadi valitsus loodab rahvusvaheliselt kogukonnalt konkreetseid rahalubadusi, kuid investeerimisüleskutseid tumestab asjaolu, et Iraagi kohus mõistis mõne päeva eest riiklike institutsioonide laimamise eest vangi Iraagi-Ameerika korruptsioonivastase aktivisti.

Nii tuli Abadil Al-Kuwaytis hajutada võimalike doonorite kartust, et raha läheb lokkava korruptsiooni tõttu kaduma.

«Me ei lakka võitlemast korruptsiooniga, mis ei ole terrorismist vähem tähtis. Tõttöelda on see üks põhjusi, miks terrorism pead tõstis,» ütles peaminister.

Iraak pakub rahvusvaheliste investorite ligimeelitamiseks välja sadu projekte naftatöötlustehastest elamuehituse ja transpordini.

Riikliku investeerimiskomisjoni esimees Sami al-Araji lubas, et ehkki investoreid ootavad Iraagis ees kõrged riskid, tõotavad need ka suurt tulu.

Ka ÜRO peasekretär António Guterres kutsus riike Iraaki toetama, et näidata üles tänu ja solidaarsust võitluse eest IS-iga.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles