Malaisias avastati senitundmatu keel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malaisia.
Malaisia. Foto: Liis Treimann

Malaisias avastati senitundmatu keel, mis viitab sugude võrdsuse ja madala vägivallatasemega kogukonnale, ütlesid Rootsi Lundi ülikooli teadlased kolmapäeval.

Lingvistid avastasid 280 kõnelejaga jedeki keele Põhja-Malaisias Kelantani osariigi kõrvalistes külades elavate hõimude kohta andmeid kogudes.

Teadlased uurisid keset metsa asuva külakogukonna jahai keelt, mis oli juba varem tuntud, kuid ootamatult selgus, et suur osa elanikest räägib hoopis tundmatut keelt.

Keeleteadlane Niclas Burenhult ütles, et antropoloogid olid seda küttide ja korilaste kogukonda varemgi uurinud, aga lingvistid esitasid teistsuguseid küsimusi, mis viis tundmatu keele avastamiseni.

Jedek viitab elulaadile, kus meeste ja naiste vahel valitseb suurem võrdsus kui Lääne ühiskonnas, vägivald peaaegu puudub ja lapsi ei ärgitata üksteisega võistlema.

Selles keeles ei ole sõnu okupatsiooni ega kohtute kohta ning verbe, mis tähistaksid omandisuhteid nagu laenama, varastama, ostma või müüma, ütles Lundi ülikool avalduses.

Küll on aga «rikkalik sõnavara, mis kirjeldab vahetamist ja jagamist».

Malaisia põliselanike õiguste eest seisva keskuse Center for Orang Asli Concerns esindaja Colin Nicholas avaldas lootust, et avastus veenab võime pühenduma tõsisemalt hõimukogukondade elulaadi kaitsele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles