Stoltenberg: NATO loob kaks väejuhatust ja küberoperatsioonide keskuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: Andrew Vaughan/The Canadian Press/PA Images/Scanpix

NATO kaitseministrid kiitsid heaks alliansi sõjalise juhtimisstruktuuri moderniseerimise, mis hõlmab ka kahe uue väejuhatuse ja küberoperatsioonide keskuse loomist, teatas peasekretär Jens Stoltenberg kolmapäeval.

«Külma sõja lõpus oli NATOl 33 väejuhatust, mille alluvuses töötas 22 000 inimest,» sõnas Stoltenberg Brüsselis NATO kaitseministrite kohtumise esimese töösessiooni järel pressikonverentsil. «Tänaseks on juhtimistruktuur kahenenud 7000 inimeseni seitsmes väejuhatuses.» 

Peasekretäri sõnul on Euroopa julgeolekukeskkond muutunud, mistõttu peab NATO sellele vastama.

Kaitseministrid leppisid kolmapäeval kokku luua Atlandi ühendväejuhatus, mille ülesanne on kaitsta merelisi kommunikatsiooniliine Euroopa ja Põhja-Ameerika vahel, ning logistika, abivägede ja sõjalise liikuvuse väejuhatus eesmärgiga tõhustada vägede ja varustuse liigutamist, lausus Stoltenberg.

Tema sõnul kavatseb NATO luua maavägede jaoks paar uut peakorterit, mis parandab veelgi alliansi vägede koordineerimist ja kiirreageerimisvõimet, ning loob Euroopa liitlasvägede peakorteri (SHAPE) juurde küberoperatsioonide keskuse.

Stoltenberg lausus, et kaitseministrid langetavad juunis otsuse uute väejuhatuste loomise ajakava, asukohtade ja personalivajaduste kohta.

Juulis toimub Brüsselis NATO tippkohtumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles