USA koolitulistamises sai surma vähemalt 17 inimest (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Florida osariigi lõunaosas asuvas Parklandis leidis eile aset tulistamine keskkoolis, milles sai surma vähemalt 17 inimest, nii lapsi kui täiskasvanuid, teatas kohalik politsei.

Browardi maakonnašerifi Steve Israeli sõnul avas 19-aastane mõrtsukas poolautomaatrelvast tule Marjory Stoneman Douglase õppeasutuses. Hukkus vähemalt 17 inimest, 14 viibivad haiglas.

Uurijate sõnul käivitas ründaja tuletõrjealarmi, et meelitada õpilasi klassidest välja ja suurendada nii ohvrite arvu, kirjutab CNN. Kuna koolis oli sel päeval juba olnud tuletõrjeõppus, siis pidasid paljud seda valehäireks. Kui osa õpilasi sai hoonest välja, siis teised otsisid varju klassirummidest, kuna hoone lukustus ning noormees raevutses koridorides. Paljud õpilased, kes kartsid oma elu pärast, saatsid oma lähedastele hüvastijätukirju, teised postitasid sotsiaalmeediasse videosid toimuvast.

Israeli andmetel on tulistaja tabatud ja ta on sama kooli endine õpilane, kes kõrvaldati kunagi õppetööst mitmete korrarikkumiste pärast. Mõrtsukas saadi kätte väljaspool kooli territooriumi.

Politsei täpsustas hiljem, et tulistaja nimi on Nikolas Cruz ja tegeletakse tema kodu läbiotsimisega. Praeguseks on tuvastatud 12 ohvrit, kelle nimesid ei avaldata enne lähedaste teavitamist. Meedia andmetel oli tapetute seas kooli jalgpallitreener.

Koolis sai surma 12 inimest, kaks tapeti hoone lähedal ja veel üks kaugemal tänaval. Kaks haavatut suri haiglas. Väljaande Guardian informatsiooni kohaselt sai haavata 15 inimest, kellest viie vigastused on eluohtlikud.

«Vältige piirkonda,» hoiatas Browardi maakonna šerifiamet sündmuste alguses muu hulgas sotsiaalvõrgustikus Twitter.

Lähedalasuva Coral Springsi politsei soovitas õpetajatel ja õpilastel hoones varju otsida, kuni korrakaitsjad nendeni jõuavad. Politsei evakueeris koolist hulgaliselt õpilasi.

Koolitöötajate kinnitusel ei eelnenud veretööle mingeid ohumärke ega ähvardusi.

«Tüüpiliselt selliste juhtumite järel nähakse, et igasuguseid märke võis olla. Ma ei hakka praegu oletama, kas neid seekord võis olla, aga mingeid hoiatusi me ei saanud. Ei olnud telefonikõnet ega ähvardusi,» rääkis piirkonna haridusameti esindaja Robert Runcie.

Kaasõpilane Matthew Walker ütles ABC Newsile, et Cruz olevat sotsiaalmeediasse postitanud pilte relvadest. «Kõik tema postitused on relvade kohta, see on haige,» ütles Walker. 

Nüüdseks eemaldatud kontodelt võis näha mitmeid pilte nugadest, aga näiteks ka voodile asetatud automaatrelvadest ja laskemoonast. 

Ka teiste õpilaste hinnangul oli Cruzil relvade vastu kahtlaselt suur huvi. Samuti olnud tal koolis kombeks tuletõrjealarm käivitada. Probleeme Cruziga kinnitas ka õpetaja Jim Gard, kelle sõnul oli poisi käitumisega tõsiseid probleeme.

«Eelmisel aastal olid probleemid sellega, et ta ähvardas teisi õpilasi. Ta sunniti vist koolist lahkuma,» ütles õpetaja Miami Heraldile. Õpetaja sõnul oli kool saatnud õpetajatele kirjad, kus hoiatati poisi poolt tehtud ähvarduste eest.

USA president Donald Trump avaldas ohvritele ja nende lähedastele kaastunnet.

«Ükski laps, õpetaja ega ka keegi teine ei tohiks tunda ennast koolis ebaturvaliselt,» ütles Trump.

Presidendi sõnul oli ta ühenduses Florida kuberneri Rick Scottiga, kes on teel sündmuspaigale.

«See on kõige hullem võimalik õudusunenägu,» ütles koolis töötav õpetaja Melissa Falkowski telekanalile CNN. Õpetaja sõnul peitis ta 19 õpilast hooldusruumi.

Alates 2013. aastast on Ameerika Ühendriikides aset leidnud 290 koolitulistamist. Seega toimub Ameerikas keskmiselt üks koolitulistamine nädalas.

Foto sündmuskohalt
Foto sündmuskohalt Foto: ABC

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles