USA admiral: Hiina võib esitada Ühendriikidele sõjalise väljakutse (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina sõdurid.
Hiina sõdurid. Foto: China Stringer Network/Reuters/Scanpix

Hiina sõjaline võimsus kasvab sellises tempos, et Peking võib varsti esitada Ühendriikidele väljakutse igas sõjaväe tegevusvaldkonnas, hoiatas USA kõrge väejuht eile.

Ühendriikide Vaikse ookeani väejuhatuse (PACOM) komandör admiral Harry Harris hoiatas USA kongresmene, et nad peavad suhtuma ettevaatlikult Pekingi investeeringutesse traditsioonilistesse sõjavõimetesse ning uutesse tehnoloogiatesse nagu ülehelikiired raketid ja tehisintellekt.

«Hiina muljetavaldav sõjalise võimsuse kasvatamine võib peagi esitada USA-le väljakutse igas sõjategevuse valdkonnas,» ütles Harris esindajatekoja relvateenistuste komitees.

Suure edasimineku on Hiina teinud raketisüsteemide edasiarendamisel, viienda põlvkonna hävitaja väljaarendamisel ning Hiina mereväe suuruse ja võimekuse kasvatamisel sellises mahus, mis võimaldas neil avada esimese ülemerebaasi Djibouti sadamas, lausus admiral.

«Kui USA ei pea sellega sammu, on PACOM-il raskusi Rahvavabastusarmeega võistlemisel tuleviku lahinguväljadel,» ütles ta Hiina sõjaväe ametlikku nime kasutades.

Harry Harris.
Harry Harris. Foto: ROSLAN RAHMAN/AFP/Scanpix

Harris, kelle president on esitanud USA järgmise Austraalia suursaadiku kandidaadiks, on juhtinud PACOM-i üle kahe aasta.

Ta vastas ka seadusandjate muredele Põhja-Korea tuuma- ja raketiprogrammi üle.

Ühendriikide kaitseministeerium on praegu võimeline blokeerima iga Kim Jong-uni režiimi tulistatava raketi, kuid Washington peab kohanema Pyongyangi kiire võimearendusega, lausus admiral.

«Arvestades seda, missugune võib Põhja-Korea raketivõimekus olla kolme või nelja aasta pärast...usun, et peame jätkama oma raketikaitsesüsteemide arendamist,» sõnas Harris.

Ta avaldas toetust uuringule, milles kutsutakse kaaluma, kas Ühendriigid peaksid paigaldama maismaal baseeruvad püüdurraketid Hawaii osariiki, et toetada juba Alaskal ja Hawaiil asuvaid raketitõrjepatareisid.

Kim Jong-uni pikaajaline eesmärk ei ole tema sõnul ainuüksi oma režiimi säilimise tagamine, vaid kontroll kogu Korea poolsaare üle. «Ta liigub teel oma loomuliku koha poole, milleks on ühinenud Korea poolsaar, mis allub Kimile ja kommunistlikule režiimile,» lausus Harris.

Hiina president Xi Jinping (ees keskel) koos Hiina sõduritega.
Hiina president Xi Jinping (ees keskel) koos Hiina sõduritega. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles