Geiaktivistist ajakirjanik põgenes Venemaalt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hudoberdi Nurmatov ehk Ali Feruz.
Hudoberdi Nurmatov ehk Ali Feruz. Foto: Pavel Golovkin/AP

Usbeki kodakondsusega geiaktivistist Novaja Gazeta ajakirjanik Hudoberdi Nurmatov, tuntud pseudonüümi Ali Feruz all, lahkus Venemaalt Saksamaale, ütles ajalehe asutaja Dmitri Muratov täna.

«Ali lahkub riigist 10 minuti pärast. Ta on lennukis koos oma advokaadi, sõbra ja Punase Risti esindajaga,» ütles Muratov Interfaxile.

Tema sõnutsi olid Šeremetjevo lennujaamas, kust Feruzi lennuk lahkub, kõikide asjast huvitatud ametkondade esindajad.

Dmitri Muratov.
Dmitri Muratov. Foto: Mikhail Metzel/TASS/Scanpix

«Ma ei pea seda võiduks, sest parim tulemus olnuks, kui paljusid keeli oskavad asjatundlikud inimesed oleks meile tööle jäänud. Me kaotasime ta, kuid tänu advokaatide ja inimõigustevolinikule Tatjana Moskalkova pingutustele pääseb ta turvalisse olukorda,» sõnas Novaja Gazeta asutaja.

Ta ütles, et ajakirjanik lendab küll Saksamaale, kuid tema ema jääb Venemaale Altaisse, sest ei saa tervise tõttu pojale järgneda. «Tema aga ei saa naasta. Nüüd ilmselt hakkavad nad Skype kaudu suhtlema,» ütles Muratov.

Eelmise aasta augustis vahistati Feruz Novaja Gazeta toimetuse lähistel. Samal päeval tuli tal ilmuda kohtu ette. Kohus otsustas, et Feruz tuleb saata Usbekistani. Väidetavalt üritas Feruz pärast kohtuotsust ka enesetappu sooritada, aga valvurid suutsid tema surma ära hoida.

Pärast kohtuotsust esitas tema esindaja kaebuse Euroopa Inimõiguskohtule, mis nõudis, et kaebuse arutamise ajal ei tohiks Feruzi riigist välja saata. 

Feruzi vastumeelsus Usbekistani mineku osas on seotud sellega, et 2009. aastal piinas teda sealne rahvuslik julgeolekuagentuur. Nõuti, et ta tunnistaks üles oma seotuse luuretegevusega. Pärast seda põgenes Feruz Venemaale.

Alates 2014. aastast on Feruz keskendunud oma töös vihakuritegude, võõrtööliste vastu suunatud kuritegude ja LGBT kogukonna diskrimineerimise vastu võitlemisele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles