USA kaitseminister Mattis: Euroopa Liit on nõus, et kollektiivkaitse on ainult NATO missioon

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister James Mattis.
USA kaitseminister James Mattis. Foto: JOHN THYS/AFP/scanpix

NATO ja Euroopa Liit on ühel meelel, et kollektiivkaitse on ainult NATO missioon, ütles USA kaitseminister James Mattis täna alliansi kaitseministrite kohtumise järel.

«Eksisteerib selge üksteisemõistmine lisada Euroopa Liidu kirjalikesse dokumentidesse, et kollektiivkaitse on NATO missioon ja ainult NATO missioon,» ütles Mattis Brüsselis NATO peakorteris pressikonverentsil.

NATO kaitseministrid arutasid kahepäevasel kohtumisel muuhulgas seda, kuidas detsembris käivitatud Euroopa Liidu alalist süvendatud kaitsekoostööd (PESCO) ellu viia sedasi, et see ei hakaks dubleerima alliansi tegevusi.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg hoiatas teisipäeval, et PESCO ei tohi allianssi õõnestada.

Euroopa Liit loodab PESCO-st tõuget liikmesmaade tihedamaks koostööks pärast Brexitit ning kaitsekulutuste tõhustamist. USA kardab, et plaan võib tõmmata ära NATO ressursse ja muutuda Euroopa kaitsetööstuse protektsionistlikuks vihmavarjuks.

Stoltenberg rõhutas NATO kaitseministrite kohtumise eel, et Euroopa Liidu kaitsepakt ei saa asendada Euroopa julgeoleku tagamisel Atlandi-ülest liitu. Pingutused Euroopa kaitsekulutuste suurendamiseks on teretulnud, ent vaid siis, kui neid koordineeritakse alliansi plaanidega, lisas peasekretär.

«NATO ja Euroopa Liidu võimalikul konkureerimisel puudub igasugune mõte,» ütles Stoltenberg. «Euroopa liitlased mõistavad suurepäraselt, et Euroopa kaitse sõltub NATO-st.»

Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg. Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles