Mandela lemmik võttis Zumalt presidendiameti üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Aafrika vabariigi uus president  Cyril Ramaphosa.
Lõuna-Aafrika vabariigi uus president Cyril Ramaphosa. Foto: MIKE HUTCHINGS/AFP/SCANPIX

Pärast skandaalse Jacob Zuma ametist lahkumist kinnitati Lõuna-Aafrika Vabariigi presidendiks Aafrika Rahvuskongressi esimees Cyril Ramaphosa.

Erakonna Aafrika Rahvuskongress (ANC) esimees Ramaphosa oli ainus kandidaat, kes parlamendiistungil esitati. Ehkki otsus Ramaphosa ametisse määrata võeti vastu aplausi saatel, kõndisid mõned opositsioonipartei esindajad demonstratiivselt saalist välja.

«Ma tunnen suurt alandlikkust võimaluse ees meie rahvast teenida,» sõnas Ramaphosa pärast otsuse väljakuulutamist. «Ma püüan töötada selle nimel, et Lõuna-Aafrika (Vabariigi) inimestele mitte pettumust valmistada.»

Ramaphosa valiti alles detsembris võimupartei ANC esimeheks.

Eile õhtul telepöördumises tagasiastumisest teatanud Zuma oli silmnähtavalt pettunud. Zuma sõnul vihastas teda viis, kuidas tagasiastumise otsust jõustatakse. ANC-ga 1959. aastal liitunud Zuma sõnul pole mingeid tõendeid, et ta oleks midagi valesti teinud.

ANC ähvardas korraldada Zuma suhtes parlamendis umbusaldushääletuse, kui president ise tagasi ei astu.

Nelson Mandela liitlane Ramaphosa juhtis 1990. aastate algul kõnelusi apartheidi lõpetamiseks ja Mandela nägi just teda oma järglasena presidendirollis. Paraku kaotas Ramaphosa toona ANC esimehe valimised ja loobus poliitikast. Enne uuesti poliitikasse naasmist sai temast jõukas ärimees.

Järgmisel aastal toimuvad LAV-is üldvalimised. Kohalikel valimistel 2016. aastal saavutas ANC oma halvimad tulemused alates võimuletulekust 1994. aastal, kui erakonda juhtis Mandela.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles