Parteideülene immigratsioonilepe põrus USA senatis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lipp.
USA lipp. Foto: RONALD MARTINEZ/AFP/Scanpix

USA senat hääletas neljapäeval maha terve rea immigratsioonireforme, sealhulgas parteideülese eelnõu, mille eesmärk oli kaitsta 1,8 miljonit nõndanimetatud unistajat väljasaatmise eest ja tõhustada piiri julgeolekut.

Parteideülest meedet toetas 54 ja vastu oli 45 senaatorit, kuid selle läbiminekuks 100-liikmelises kojas olnuks vaja 60 poolthäält.

Lepe põrus vaid mõni tund pärast seda, kui Valge Maja oli ähvardanud selle vetostada. Paljud nägid just selles eelnõus parimat võimalust immigratsioonireformi läbiviimiseks.

President Donald Trumpi oluliselt karmim plaan kukkus läbi häältega 39-60, saates Trumpile sõnumi, et paljud ka presidendi enda parteist ei ole rahul tema sekkumisega.

Vabariiklaste kontrollitav senat andis endale nädala lõpuni aega, et jõuda kokkuleppele lapsena USA-sse saabunud immigrantide saatuse, piirijulgeoleku ja seadusliku rände võimaliku piiramise osas.

Nende püüdlused on seni nurjunud, jättes õhku kogu protsessi, mis annaks "unistajatele" võimaluse kodakondsuseni jõuda.

Nüüd suunduvad seadusandjad koju, et anda senitehtule hinnang vaid mõni nädal enne, kuni saabub 5. märts, pärast mida ähvardab tuhandeid inimesi deporteerimine.

"Näib, et demagoogid nii vasakult kui paremalt tiivalt võitsid immigratsiooni küsimuses taas," ütles senati vabariiklasest liider Lindsey Graham.

Demokraatide liider Chuck Schumer aga märkis, et Trumpi ettepanekust ei saa seadust kunagi. "Kui ta lõpetaks parteideüleste püüdluste torpedeerimise, saaksime vastu võtta hea seaduse," lisas ta.

Ühtekokku hääletas senat neljapäeval nelja ettepaneku üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles