Colombias vahistati vasakmässuliste kõrge juht

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Colombia sissirühmituse ELN võitlejad.
Colombia sissirühmituse ELN võitlejad. Foto: AFP/SCANPIX

Colombia võimud vahistasid neljapäeval Bogotas vasakpoolse sissirühmituse kõrge juhi, kes kavandas väidetavalt kaks rünnakut politseile, milles sai seitse korrakaitsjat surma ja 12 viga, teatas prokuratuur.

Rahvavabastusarmee (ELN) nn linnarinde komandör Rafael Antonio Botero Restrepo, hüüdnimega "Tista," vahistati sõjaväe ja prokuratuuri agentide ühisoperatsioonis.

ELN on viimane aktiivne sissirühmitus pärast seda, kui suurim mässuliste grupeering Colombia Revolutsioonilised Relvajõud (FARC) 2016. aastal valitsusega rahuleppe sõlmis ja erakonnastus.

"Teda süüdistatakse alaealiste värbamises ja Macarena härjavõitlusareeni ründamises aasta tagasi," ütles president Juan Manuel Santos.

Ta lisas, et Botero oli tõenäoliselt seotud ka jaanuaris aset leidnud plahvatusega Barranquilla linna politseijaoskonnale, milles sai surma kuus korrakaitsjat ja viga enam kui 40.

ELN on tunnistanud, et korraldas 2017. aasta veebruaris Macarena areeni juures plahvatuse, milles hukkus politseinik ja sai viga veel 24. Kannatada sai ka kaks tsiviilisikut.

Barranquilla rünnak ajendas Santost katkestama taaskäivitatud rahukõnelusi ELN-iga, mis on küll jälle taastunud.

Läbirääkimiste eesmärk on teha lõpp enam kui 50 aastat kestnud relvakonfliktile Colombias, milles on hukkunud 260 000 ja jäänud kadunuks enam kui 60 000 inimest. Konfliktis on osalenud nii vasakmässulised, poolsõjaväelised parempoolsed rühmitused ja narkojõugud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles