TV4: Saab müüs hävituslennukeid pististe abil

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JAS 39 Gripen hävituslennuk
JAS 39 Gripen hävituslennuk Foto: SCANPIX

Lennukitootja Saab müüs JAS Gripen hävituslennukeid Lõuna-Aafrikasse pististe abil, selgus Rootsi TV4 saates «Kalla fakta» näidatud dokumentaalfilmist.

Filmis esitleti tõendeid, mis väidetavalt kinnitavad varasemaid pistisekahtlusi, vahendas YLE.

«Kalla fakta» andmetel jagas pistist Saabile 100protsendiliselt kuuluv ja Lõuna-Aafrikas tegutsev Sanip. Raha jõudis LAVi kaitseministeeriumi riigisekretäri Fana Hlongwane kätte.

Hlongwane ülesandeks oleks olnud «pakkuda meelehead» kohalikele poliitikutele, et need otsustaksid hävitajate hanget arutades Saabi 26 hävituslennuki kasuks.

Ka pidi riigisekretär viima asja nii kaugele, et LAV kiidaks heaks suure vastastikuse kaubandusleppe. Selles afääris osales ka Hawk õppehävituslennukeid müünud Briti firma BAE.

Saabi pistisekahtlusi on uuritud varemgi. Riiklik süüdistaja Christer van der Kwast lõpetas uurimise 2009. aastal tõendite puudumisel.

Saab on seni eitanud igasuguseid sidemeid Hlongwanega. Lennukitootja väitel kuulub Sanip BAE-le.

Dokumentaalfilmi autoriks olev ajakirjanik kinnitab, et taolised väited on vale. Tal on ette näidata kviitungid, mille järgi sai Hlongwane Saabilt kümneid miljoneid Rootsi kroone. Ka on ajakirjanikul andmeid, et Sanipis töötas Saabi inimesi.

LAVi valitsus kiitis heaks 26 JAS Gripen hävituslennuki ostmise. Viimased lennukid jõuavad ostjani selle aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles