Krimmis mõisteti vangi väidetav Ukraina diversant

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemeelsed sõdurid Krimmis.
Venemeelsed sõdurid Krimmis. Foto: Vasily Fedosenko/Reuters/Scanpix

Venemaa poolt okupeeritud Krimmi ülemkohus tunnistas Ukraina kodaniku Andri Zahtei süüdi diversioonide ettevalmistamises 2016. aastal ja mõistis ta kuueks ja pooleks aastaks range režiimiga kolooniasse, edastas Interfax kohtusaalist.

«Määrata karistuseks... vabaduskaotus kuus aastat ja kuus kuud range režiimiga koloonias ühes trahviga 220 000 rubla,» kuulutas kohtunik Sergei Pogrebnjak. Ülemkohus arvas sellesse ka poolteist vahi all veedetud aastat.

42-aastase Zahtei asja menetleti erikorras ja kinnisel protsessil. Ajakirjanikud pääsesid kuulama vaid otsuse väljakuulutamist.

Venemaa julgeolekuteenistuse FSB väitel ennetasid nad 7. ja 8. augustil 2016 diversioonirühma tungimise Krimmi Ukrainast. Vahejuhtumi käigus hukkus Vene sõjaväelane ja FSB töötaja ning tabati mitu ukrainlast, teiste hulgas ka Zahtei.

Zahtei auto varurehvist leiti väidetavalt kolm kilo lõhkeainet ja granaate.

Ukraina kaitseministeerium ja julgeolekuteenistus SBU lükkasid tagasi väited, et tegemist on nende agentidega, Zahtei sugulased ütlesid, et too on tavaline taksojuht, kes töötab Krimmis.

Zahtei väitis algul, et tunnistus peksti temast välja, kuid pärast loobus advokaatidest ja võttis kõik omaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles