Türgi mõistis kolm ajakirjanikku eluks ajaks vangi, sakslane vabastati (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deniz Yücel.
Deniz Yücel. Foto: KARLHEINZ SCHINDLER/AFP/Scanpix

Türgi kohus mõistis täna kolm tuntud ajakirjanikku sidemete eest 2016. aasta riigipöördekatses süüdistatava islamivaimulikuga eluks ajaks vangi, teatas riigimeedia.

Ajakirjanikud ja kirjanikud Nazlı Ilıcak ning vennad Mehmet ja Ahmet Altan mõisteti Istanbuli kohtus süüdi sidemetes USA-s elava vaimuliku Fethullah Güleni liikumisega, vahendas uudisteagentuur Anadolu. Eluaegse vanglakaristuse sai veel kolm kahtlusalust.

Ajakirjanikke süüdistati Türgi põhiseaduse vastase tegevuse katsetes ja terroriorganisatsiooni kuulumises.

Paremini läks aga Saksa-Türgi ajakirjanikul Deniz Yücelil, keda ametliku süüdistuseta üle aasta vangis hoiti. Die Welti ajakirjaniku vabastamisest teatas tema ajaleht Yüceli advokaadile viidates. «Deniz Yücel on vaba,» kirjutas leht.

Yücel võeti vahi alla eelmise aasta 14. veebruaril Istanbulis. 44-aastase ajakirjaniku kinnipidamine süvendas kriisi Berliini ja Ankara suhetes, alles eile ütles Saksa kantsler Angela Merkel Türgi peaministrile Binali Yıldırımile, et suhete kahe riigi suhete taastamine on raske, kuni Yücel vangis viibib.

Angela Merkel ja Binali Yildirim.
Angela Merkel ja Binali Yildirim. Foto: SIPA/REINER ZENSEN/PHOTOWEB/Scanpix

Yüceli süüdistati terroristliku propaganda kirjutamises. Mees peeti kinni pärast seda, kui ta avaldas loo sellest, kuidas Türgi energiaministri e-maili konto häkiti. 

Saksamaa välisminister Sigmar Gabriel ütles, et Yücel lahkub Türgist ja tema vabastamise nimel nägi Saksamaa kõvasti vaeva. Siiski teatas Türgi Anadolu uudisteagentuur, et Yücelile nõutakse 18-aastast vangistust. 

Yücel on üks umbes 100 ajakirjaniku hulgas, kes pärast 2016. aasta suvel toimunud riigipöördekatset kinni peeti. 

Neid süüdistatakse sidemetes islamivaimulik Güleni ja Kurdistani Töölisparteiga. Just kurde ja Güleni peavad Türgi võimud riigipöördekatse eest vastutavaks. Türgis viibib pärast Yüceli vabastamist vangis veel viis topeltkodakondsusega sakslast. 

Yüceli vabastamist nõudev plakat.
Yüceli vabastamist nõudev plakat. Foto: Paul Zinken/AP/Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles