POSTIMEES VILNIUSES: nii palju trikoloori ei ole Eestis ühegi tähtpäeva puhul nähtud (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: 15min.lt

Leedu iseseisvuse sajanda aastapäeva pidustused rulluvad Vilniuses lahti nagu rahvuslik orienteerumisvõistlus, ütleb täna Leedu pealinnas viibiv Postimehe välistoimetuse ajakirjanik Margus Parts.

Foto: 15min.lt

«Nii palju trikoloori, kui täna Leedu pealinnas, ei ole Eestis ühegi tähtpäeva puhul näha olnud,» sõnab ta.

Päeva täidavad erinevad üritused, mille toimumiskoha leiab kergesti üles paarituhande pealise rahvamassi liikumise järgi. Alguses noorte marsiga marsiorkestri saatel Katedraali väljakult läbi vanalinna kalmistule, et riigiisadele austust avaldada. Siis edasi presidendipalee ette Dalia Gribauskaitè kõnet kuulama ja Balti riikide lippude heiskamist vaatama.

Foto: 15min.lt

«Palava aplausi osaliseks sai ka Eesti riigipea Kersti Kaljulaid, kes tundub siin populaarsuselt edestavat nii Läti presidenti kui Donald Tuski ja Jean-Claude Junckerit, kes olid samuti Leedut õnnitlema tulnud,» märgib Parts.

Samuti on Vilniusesse Leedu sünnipäeva tähistama saabunud Saksa, Poola, Ukraina, Soome, Islandi ja Gruusia presidendid ja Rootsi kroonprintsess Victoria koos abikaasa prints Danieliga.

Foto: Margus Parts

Lisaks süüdatakse Vilniuse peatänaval pidupäeva traditsioonina sada lõket. «Tundub, et kõik leedulased on välja tulnud,» märgib Parts.

Edasi ootavad veel ees sajandale aastapäevale pühendatud kontserdid.

Foto: 15min.lt
Foto: 15min.lt

Kõigest sellest osa saama on ka saabunud paar bussitäit lätlasi ja eestlaseid.

Nimelt otsustas Leedu Vabariik teha oma Balti naabritele kingituse ja kutsuda eestlasi ja lätlasi tasuta bussidega Vilniusesse riigi iseseisvuse 100. aastapäeva tähistama.

Võimalusest Leedu sünnipäeval osaleda haaras teiste seas ka lätlane Gints.

Gints koos sõbratariga.
Gints koos sõbratariga. Foto: 15min.lt
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles