LAV-i president Ramaphosa kuulutas riigile "uut koidikut"

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Cyril Ramaphosa.
President Cyril Ramaphosa. Foto: POOL/REUTERS

Lõuna-Aafrika Vabariigi (LAV) uus president Cyril Ramaphosa kuulutas reedel parlamendis riigile "uut koidikut" pärast seda, kui võimupartei tegi lõpu senise riigipea Jacob Zuma üheksa aastat kestnud võimuperioodile.

"Me peaksime jätma selja taha kogu negatiivsuse, mis on meie riiki jälitanud, sest saabunud on imeline uus koidik," ütles Ramaphosa kõnes olukorrast riigis.

Uus president lubas riigi seisakus majanduse uuest käima lükata, tegeleda kõrge tööpuudusega ning võtta kontrolli alla riigivõlg.

"Meie eelarvelünga sulgemiseks, võlakoorma stabiliseerimiseks ja riigifirmade turgutamiseks tuleb rakendada karme meetmeid," lausus 65-aastane endine asepresident.

Vabadusvõitluse ikooni Nelson Mandela kunagine liitlane Ramaphosa on endine ametiühingutegelane, kes juhtis 1990. aastate alguses kõnelusi rassieraldusrežiimi lõpetamiseks. Enne poliitikasse naasmist tegutses ta aastaid suure varanduse kogunud ärimehena.

Zuma teatas kolmapäeva õhtul televisioonis edastatud pöördumises "koheselt jõustuvast" tagasiastumisest.

"Ma olen palunud oma erakonnal sõnastada minu rikkumised ja põhjus, miks nõutakse koheselt minu ametist tagasi astumist," sõnas ta.

Võimupartei Aafrika Rahvuskongress (ANC) ähvardas korraldada Zuma suhtes parlamendis umbusaldushääletuse, kui president ise tagasi ei astu. ANC-l on suur parlamendienamus.

Järgmisel aastal toimuvad LAV-is üldvalimised. Kohalikel valimistel 2016. aastal saavutas ANC oma halvimad tulemused alates võimuletulekust 1994. aastal, kui erakonda juhtis Mandela.

Lõuna-Aafrika Vabariigi politsei andis sel nädalal välja orderi Zuma suurärimehest liitlase Ajay Gupta vahistamiseks ja otsis Zuma suhtes algatatud korruptsioonijuurdlusega seoses läbi mõjuka Gupta perekonna maja Johannesburgi Saxonwoldi äärelinnas.

Zuma vastu suunatud korruptsioonisüüdistused puudutavad Gupta perekonda, kuhu kuuluvad vennad Ajay, Atul ja Rajesh, kes rajasid pärast LAV-i saabumist 1990. aastate algul riigis äriimpeeriumi, kuhu kuuluvad kaevandus-, transpordi-, tehnoloogia- ja meediafirmad.

Mõjukat perekonda süüdistatakse mitme riigihanke ebaõiglases võitmises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles