Itaalia viimased valimiseelsed küsitlused annavad võidu paremblokile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvio Berlusconi telesaates Tagada Rome.
Silvio Berlusconi telesaates Tagada Rome. Foto: Riccardo De Luca/AGF/AGF/SIPA/Riccardo De Luca/AGF/AGF/SIPA

Itaalia viimased parlamendivalimiste eelsed arvamusküsitlused prognoosivad valimisvõitu ekspeaminister Silvio Berlusconi paremtsentristlikule koalitsioonile, kes ei saavutaks siiski parlamendienamust, kuid miljonid valijad ei ole endiselt otsust langetanud.

Koalitsioon, kuhu kuuluvad Berlusconi erakond Forza Itaalia ja kaks paremäärmuslikku parteid, koguks Youtrendi andmeil 4. märtsi valimistel 37,4 protsenti häältest.

Reede õhtul jõustus valimiseelne arvamusküsitluste läbiviimise keeld. Youtrend koostas andmestiku seitsme erineva uuringufirma viimase nädala jooksul läbi viidud küsitluste tulemuste põhjal.

Eraldivõetuna koguks Forza Italia 16,8 protsenti häältest, immigratsioonivastane Põhjaliiga 13,2 protsenti ja Fratelli d´´Italia (Itaalia vennad) 4,7 protsenti.

Berlusconi ise ei saa süüdimõistva kohtuotsuse tõttu uuesti peaministriks pürgida.

Paremtsentristidele järgneb populistlik Viie Tähe Liikumine (5SM) 27,8 protsendiga. Ehkki 5SM on populaarseim erakond, peaks see võimule pääsemiseks moodustama koalitsiooni, milleks valmisolekut ei ole partei seni avaldanud.

Vasaktsentristid eesotsas valitseva Demokraatliku Parteiga koguksid 27,4 protsenti häältest.

Valimiskampaaniat Itaalias, kus valitseb laialdane usaldamatus poliitikute vastu, on enim ilmestanud ebakindlus.

"Selleks, et ennustada täna seda, mis juhtub 15 päeva pärast, läheks vaja võlurit," ütles arvamusuuringute ekspert Antonio Noto.

"Kümme miljonit valijat ei ole endiselt otsustanud kas üldse hääletada ja kelle poolt," sõnas ta.

Tõenäolisim valimistulemus on parlament, kus pole enamustühelgi valimisblokil. President Sergio Mattarellal on õigus jätta praegune valitsus ametisse, kui poliitilised jõud ei suuda koalitsiooni moodustada.

Itaalia meediamoguli ja kolmekordse peaministri Berlusconi tänavuse valimiskampaania eesmärk on mitte lasta populiste valitsusse. Berlusconi ei saa süüdimõistmise tõttu maksupettuses püüelda peaministritooli ega kandideerida 4. märtsi valimistel parlamenti, kuid on seadnud eesmärgiks nurjata populistliku Viie Tähe Liikumise katsed esimest korda valitsusse pääseda ning kutsub itaallasi hääletama oma paremtsentristliku erakonna Forza Italia poolt.

Interneti kodanikuliikumisest sündinud Viie Tähe Liikumine taunib peavooluerakondi parasiitidena, peab Euroopa Liitu Itaaliale koormavaks ning ennustab peatset kadu EL-i ühisrahale euro.

Üheks põhiteemaks parlamendivalimiste eel kujunes ka sisseränne.

Berlusconi väitis veebruari alguses, et Itaaliasse ebaseaduslikult saabunud migrantidest 600 000 on "valmis" sooritama kuritegusid ning rõhutas, et tema paremtsentristlik erakond Forza Italia on valmis nad koduriiki tagasi saatma. Berlusconi tegi avalduse teleusutluses pühapäeval, päev pärast seda, kui politsei pidas kinni väidetavalt kuus aafriklast maha lasknud arvatava paremäärmuslase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles