Spiooniskandaal: Corbyn ja teised Briti leiboristid kohtusid Ida-Euroopa spioonidega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeremy Corbyn.
Jeremy Corbyn. Foto: Isabel Infantes/EMPICS Entertainment/Scanpix

Suurbritannia Tööpartei liider Jeremy Corbyn, endine Londoni linnapea Ken Livingstone ja parlamendisaadik John McDonnell olid umbes 15 erakonna tipp-poliitiku hulgas, kes kohtusid külma sõja ajal Ida-Euroopa spioonidega, kirjutab Telegraph.

Endine Tšehhoslovakkia spioon Jan Sarkocy väitis, et parlamendisaadikud olid tema ja ta KGB kolleegide jaoks headeks infoallikateks.

Ken Livingstone.
Ken Livingstone. Foto: PETER NICHOLLS/REUTERS/Scanpix

Telegraphiga rääkides sõnas Sarkocy, et Livingstone arutas informatsiooni ka Tšehhoslovakkia valitsusega. Samuti olevat tulevane Londoni linnapea tihe külaline Tšehhoslovakkia saatkonnas, kus käis viskit joomas. KGB agendiga kohtus ka McDonnell. Kokku pidasid Tšehhoslovakkia salateenistusega kohtumisi 10-15 parlamendisaadikut.

Tšehhi valitsuse poolt avaldatud salajastest dokumentidest selgub, et Sarkocy kohtus Corbyniga kolm korda. Corbyn tunnistab küll Sarkocyga mõnel korral kohtumist, aga eitab väidet, mille kohaselt oleks ta võõrriigile informatsiooni jaganud.

Sarkocy ütleb aga, et dokumentidest ei selgu kogu tõde ja tegelikult kohtus ta erakonna praeguse liidriga üle 10 korra. Corbyn olevat kandnud hüüdnime Agent Cob.

Sarkocy töötas salateenistuse heaks Tšehhoslovakkia saatkonnas Londonis. Seal esines mees diplomaadina, keda tunti leitnant Jan Dymcici nime all. Suurbritannias viibis ta aastatel 1986-1989.

Tema sõnul polnud mingit kahtlust, et Corbyn ja teised poliitikud teadsid, et Sarkocy spioon on. «Kõik oli sel ajal absoluutselt selge,» sõnas ta.

Tšehhoslovakkia spiooni sõnul oli Corbyn väga tark ja viisakas inimene. Samuti väitis ta, et Corbyn oli sisimas kommunist ja need vaated oli ta pärinud oma vanematelt. Corbyn

Jeremy Corbyn.
Jeremy Corbyn. Foto: David Cheskin/AP/Scanpix

olevat spiooni koguni hoiatanud. Ühele kohtumisele võttis parlamendisaadik kaasa ajalehe väljalõike, kus räägiti julgeolekuteenistuse katsetest tabada spioone.

«Härra Corbynilt saime me head informatsiooni, mida kasutada. See oli nagu ristsõna,» ütles endine spioon Telegraphile. Enda sõnul ei maksnud ta Corbynile teabe eest isiklikult, aga võimalike maksetega tegelesid teised ametnikud.

Corbyn pole enda sõnul raha vastu võtnud. Livingstone aga eitas Tšehhoslovakkia saatkonnas käimist ja seal viski joomist ning inimestega kohtumist. Endise Londoni linnapea sõnul pole viski üldsegi tema lemmikjook ja ta eelistab brändit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles