Poola valitsus kaitses peaministri avaldust holokausti kohta (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mateusz Morawiecki.
Mateusz Morawiecki. Foto: MICHAELA REHLE/REUTERS/Scanpix

Poola valitsus kaitses täna peaminister Mateusz Morawiecki avaldust holokausti kohta, mida oli kritiseerinud teravalt Iisraeli valitsusjuht Benjamin Netanyahu.

«Peaminister Mateusz Morawiecki ei soovinud oma kommentaaridega Müncheni arutelu käigus mingil moel eitada holokausti ega asetada vastutust Natsi-Saksamaa sooritatud genotsiidi eest juutidest holokausti ohvritele,» sõnas peaministri pressiesindaja Joanna Kopcińska.

Morawiecki ütles eile Müncheni julgeolekukonverentsil, et Poola vastuoluline holokaustiseadus ei karista inimesi, kes ütlevad, et Teise maailmasõja ajal oli poolakatest inimõigusrikkujaid ja sõjakuritegude toimepanijaid

«Loomulikult ei karistata, ei nähta kuritegelikuna seda, kui öeldakse, et oli poola kurjategijaid, nagu oli ka juudi, vene ja ukraina kurjategijaid, mitte ainult saksa kurjategijaid,» sõnas Morawiecki konverentsil.

Samuti Münchenis viibiv Netanyahu mõistis Morawiecki avalduse hukka. Poola peaministri selgitus näitas «suutmatust mõista ajalugu ja tundlikkuse puudumist meie rahva tragöödia suhtes», ütles Iisraeli valitsusjuht.

Benjamin Netanyahu.
Benjamin Netanyahu. Foto: Sven Hoppe/AP/Scanpix

«Morawiecki on korduvalt ja kategooriliselt olnud vastu holokausti - Euroopa juutide mõrvamise - eitamisele, samuti antisemitismile igal kujul,» sõnas pressiesindaja.

Poola senatis kiideti 1. veebruaril heaks holokausti ja natsi koonduslaagrite määratlust puudutav seaduseelnõu. Eelnõu lubab määrata rahatrahvi või kuni kolmeaastase vangistuse Poola või välisriigi kodanikule, kes nimetab Natsi-Saksamaa surmalaagreid Poola surmalaagriteks.

Sama karistus ähvardab ka isikut, kes omistab Poola riigile või rahvale süü või kaassüü kuritegude eest, mille pani toime Saksa Kolmas Reich, või muude inimsuse-, rahuvastaste ja sõjaroimade eest.

Pressiesindaja väitel tuleks avaldust tõlgendada kui siirast üleskutset avatud arutelule juutide vastu holokausti ajal sooritatud kuritegude üle, hoolimata konkreetsetes kuritegudes osalenud isikute rahvusest.

Iga kuritegu tuleb hinnata individuaalselt, mitte ükski konkreetne pahategu ei tohiks koormata vastutusega terveid riike, mis olid val«lutatud ja orjastatud Natsi-Saksamaa poolt,» ütles ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles