Trumpi sõjaväeparaad teeb armee murelikuks (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trump tervitamas.
Trump tervitamas. Foto: YURI GRIPAS/REUTERS/Scanpix

USA relvajõudude liikmed muutuvad järjest murelikumaks seoses president Donald Trumpi plaaniga korraldada Washingtonis sõjaväeparaad, kirjutab CNN. 

Kõige rohkem ollakse mures paraadi maksumuse pärast. Samuti kardetakse, et tuhandete sõdurite, sõjatehnika, rakettide ja teiste raskerelvade Washingtoni toimetamine avaldab negatiivset mõju väljaõppele.  

CNNi allikate sõnul loodab Pentagon saada annetusi ka erasektorist, et sellega organiseerimisele kaasa aidata. Annetustega ei saa katta sõdurite palkasid ega varustuse transpordi hinda, aga sellega oleks võimalik katta teisi kulusid.

Siiani pole koostatud paraadi jaoks täpset eelarvet. Tehtud on vaid algelised arvutused, mis kuigi palju selgust ei loo. Nimelt ennustatakse, et paraadi maksumus jääks vahemikku 3-50 miljonit dollarit. Hetkel pole kaitse-eelarvest paraadi jaoks raha eraldatud ja seetõttu ei osata prognoosida ka täpset maksumust.

CNNi allikas ütles: «Meil pole sõdureid ja üksuseid, kes ootaks lihtsalt seda, et paraadil osaleda. Suur paraad nõuaks mitme nädala pikkust ettevalmistust.» See tähendaks ka relvastuse ja isikkoosseisu saabumist mitu päeva enne paraadi.

Väidetavalt arutakse niinimetatud multimeedia lahendust. See tähendaks, et korraldataks kontsert ja üles seataks suured ekraanid, millelt sõjatehnikat näidataks. Sellise meetodi abil välditaks rasketehnika transporti, aga tõenäoliselt jääks Trumpil saavutamata võimas lõpptulemus, mida ta soovib.

Armee on Pentagonile esitanud viis erinevat varianti, mida Trumpil on võimalik vastavalt oma soovidele muuta. Laual on võimalus korraldada väike, keskmine, suur, hübriidne või multimeedia paraad.

Donald Trump sõdureid tervitamas.
Donald Trump sõdureid tervitamas. Foto: Mike Segar/Reuters/Scanpix

Väike ja keskmine paraad tähendaks Washingtonis paiknevate tseremoniaalüksuste möödamarssi ning Marylandi ja Virginia rahvuskaardi tehnika näitamist.

Suurema paraadi korraldamise puhul tuleks tegevteenistuses olevad sõdurid üle terve riigi Washingtoni kokku tuua. Tegevväelased, kes pole parasjagu missioonidega seotud, tegelevad oma baasides väljaõppega. Paraadil osalemine tähendaks, et väljaõpe tuleks nende üksuste jaoks mõneks ajaks peatada.

Väidetavalt tahab armee kaasata võimalikult palju õhuväe tehnikat, et sellega maaväelt koormust ära võtta. Pentagon ei soovi erinevate variantide osas kommentaare jagada.

Trumpil tekkis sõjaväeparaadi korraldamise soov eelmisel aastal Prantsusmaal Bastille' päeva paraadil osaledes. Pentagon on varasemalt öelnud, et potentsiaalse kuupäevana nähakse 11. novembrit, mis tähistab sel aastal 100 aasta möödumist Esimese maailmasõja lõpust. USAs austatakse sel kuupäeval ka sõjaveterane.

Jahedal ajal ehk novembris korraldatava paraadi puhul on loota ka seda, et sõjatehnika kahjustab Washingtoni tänavaid vähem. 

Emmanuel Macron ja Donald Trump Pariisis toimunud paraadil.
Emmanuel Macron ja Donald Trump Pariisis toimunud paraadil. Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters/Scanpix
Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles