Julgeolekuinimeste Oktoberfestil jäi maailm kuristiku servale

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Theresa May küll kinnitas üle, et EList lahkutakse, aga pühendas samas kogu oma kõne veenmisele, et britid saaksid ühenduse kaitsekoostöös täiel rinnal jätkata.
Peaminister Theresa May küll kinnitas üle, et EList lahkutakse, aga pühendas samas kogu oma kõne veenmisele, et britid saaksid ühenduse kaitsekoostöös täiel rinnal jätkata. Foto: Müncheni julgeolekukonverents

Kui mulluse Müncheni julgeolekukonverentsi tõmbenumbriks oli küsimus, kas Donald Trumpi administratsioon plaanib Euroopa eest samamoodi hoolt kanda, nagu USA on seda alates Teisest maailmasõjast teinud, siis tänavu puudutati Atlandi-üleseid suhteid napilt.

Ühendriikide kaitseminister James Mattis istus vaid vaikselt saalis. Julgeolekumaailma Davosiks kutsutava konverentsi avasid tema Saksa ja Prantsuse kolleegid Ursula von der Leyen ja Florence Parly.

Von der Leyen tunnistas, et Saksamaa ei kuluta kaitsele nii palju, kui peaks, asudes siis aga julgelt kritiseerima USAd ÜRO-le vähendatud toetuse eest. Ta meenutas maailmaorganisatsiooni erinevate fondide olulisust ning leidis, et transatlantiline side ei saa seisneda selles, et üks pool teeb ainult n-ö teravaid asju ja teine annab humanitaarabi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles