Süüria väed on sisenemas kurdide aladele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria valitsusväed Idlibi lähedal.
Süüria valitsusväed Idlibi lähedal. Foto: STRINGER/AFP/Scanpix

Süüria valitsusmeelsed väed on mõne tunni jooksul sisenemas riigi loodeosas asuvasse kurdide enklaavi Afrini, teatas Süüria riigitelevisioon täna.

Ajakirjandus on varem teatanud kokkuleppe saavutamisest Süüria valitsuse ja piirkonda kontrollivale kurdi omakaitsejõudude vahel. Kokkuleppe võiks viia Türgi vägede väljaviimisele piirkonnast ning teha lõpu kuu aega kestnud sissetungile piirienklaavi eesmärgiga tõrjuda sealt välja kurdi omakaitsejõud.

Türgi alustas 20. jaanuaril Afrinis sõjalist operatsiooni kurdi rahvakaitseüksuste (YPG) vastu, toetades endale lojaalseid Süüria ülestõusnuid õhurünnakute ja maavägedega. Operatsiooni eesmärk on tõrjuda YPG Afrinist välja ja anda piirkond Süüria ülestõusnute kontrolli alla.

Riigimeedia ei täpsustanud valitsusmeelsete vägede koosseisu ega maininud regulaarvägede enklaavi saatmist. Damaskus on varem tauninud Ankara agressiooni, kuid polnud enne tänast sekkumist maininud.

Süüria valitsusmeelsed väed Aleppos.
Süüria valitsusmeelsed väed Aleppos. Foto: GEORGE OURFALIAN/AFP/Scanpix

Süüria valitsusväed taandusid kurdide enamusega aladelt 2012. aastal, andes kurdidele vabad käed omavalitsussüsteemi kehtestamiseks. Ametnikud on tunnistanud Damaskuse ja kurdide läbirääkimisi režiimivägede naasmise üle.

Afrini täitevnõukogu kaasesimees Heve Mustafa ütles eile AFP-le, et kõnelused käivad. «Neid peetakse sõjalisel tasandil,» lausus ta.

YPG ülem Sipan Hamo ütles eelmisel nädalal ajakirjanikele, et tema vägedel ei ole probleemi Damaskuse sekkumisega Türgi vägede edasitungi tõrjumiseks. «Meil pole probleemi Süüria armee sisenemisega Afrini ja oma piiri kaitsmiseks Türgi okupatsiooni eest,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles