Kreml: Venemaal pole kombeks teiste riikide siseasjadesse sekkuda (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump (vasakul) ja Vladimir Putin.
Donald Trump (vasakul) ja Vladimir Putin. Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP/Scanpix

Kreml kordas täna pärast 13 Vene kodanikule esitatud süüdistusi USA valimistesse sekkumises senist positsiooni, et Moskva sekkumise kohta Ühendriikide tunamullustesse presidendivalimistesse pole tõendeid.

Dmitri Peskov.
Dmitri Peskov. Foto: Mikhail Metzel/TASS/Scanpix

«Mitmeid kuid kuulsime Washingtonist süüdistusi Vene riigi, Kremli ja valitsuse seotuse kohta. Miski ei viita sellele, et Vene valitsus võiks olla sellega seotud,» ütles Kremli pressisekretär Dmitri Peskov täna ajakirjanikele.

Ta lisas, et Venemaa ei ole näinud olulisi tõendeid sekkumisest USA 2016. aasta presidendivalimistesse, mille võitis praegune president Donald Trump.

Peskovi sõnutsi on USA eriprokuröri meeskonna raportis juttu Venemaa kodanikest. «Mingeid viiteid, et Vene riik võis sellega seotud olla, ei ole. Ei ole ja ei saa ollagi,» lausus ta.

«Me ei pea neid kuigivõrd ammendavateks, ei pea õiglasteks ega saa nendega nõustuda. Venemaa ei sekkunud, tal ei ole see kombeks - sekkuda teiste riikide siseasjadesse - ja ei tee seda ka praegu.» - Dmitri Peskov

«Me ei pea neid kuigivõrd ammendavateks, ei pea õiglasteks ega saa nendega nõustuda. Venemaa ei sekkunud, tal ei ole see kombeks - sekkuda teiste riikide siseasjadesse - ja ei tee seda ka praegu,» sõnas Kremli pressisekretär.

USA vandekohus esitas reedel eriprokurör Robert Muelleri juurdluse raames 13 venelasele süüdistuse sekkumises USA presidendivalimistesse.

Muelleri sõnul esinesid süüdistatavad ameeriklastena ja haldasid sotsiaalmeediakontosid, kus keskendusid USA rahvast lõhestavatele poliitilistele ja sotsiaalküsimustele. Valeuudiseid levitati muu hulgas Facebookis, Twitteris, Youtube’is ja Instagramis.

Rühma olevat juhtinud president Vladimir Putini lähedane liitlane Jevgeni Prigožin ja nende valeuudised jõudsid märkimisväärse hulga ameeriklasteni

Jevgeni Prigožin.
Jevgeni Prigožin. Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Rühm baseerus peamiselt Peterburis nõndanimetatud trollivabrikus, kuid osa kahtlustatavaid reisis ka USAsse. Informatsioonioperatsioonis osales sadu erinevates vahetustes töötanud inimesi ja selle eelarve küündis miljonite dollariteni. Süüdistus esitati ka kolmele Vene firmale.

Süüdistuses ei märgita siiski, et Venemaal oleks õnnestunud mõjutada USA valimiste lõpptulemusi.

Mueller uurib Venemaa sekkumist USA presidendivalimistesse, Trumpi kampaaniameeskonna võimalikku kokkumängu Vene valitsusega ning seda, kas Trump takistas õigusemõistmist, kui vallandas Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) endise direktori James Comey.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles