Palestiina president kutsus ÜRO Julgeolekunõukogus korraldama uut rahukonverentsi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina president Mahmoud Abbas.
Palestiina president Mahmoud Abbas. Foto: ATEF SAFADI/AFP/Scanpix

Palestiina president ärgitas teisipäeval korraldama 2018. aasta keskel rahvusvahelist konverentsi, mille eesmärgiks on lahendada aastakümneid kestnud Iisraeli ja Palestiina konflikt.

«Palestiina küsimuse lahendamiseks on keskse tähtsusega panna alus mitmepoolsele rahvusvahelisele mehhanismile, mis saaks alguse rahvusvahelisest konverentsist,» ütles Mahmoud Abbas ÜRO Julgeolekunõukogule.

Abbasi sõnul peaks konverents viima Palestiina riigile ÜRO täieõigusliku liikmesuse andmiseni, Iisraeli ja Palestiina kahepoolse tunnustamiseni ning Iisraeli-Palestiina konflikti lahendamiseks mõeldud uue rahvusvahelise mehhanismi loomiseni.

Tema nägemuses osaleksid konverentsil Iisrael ja palestiinlased, Lähis-Ida riigid, ÜRO Julgeolekunõukogu viis alalist liiget - Suurbritannia, Hiina, Prantsusmaa, Venemaa ja USA - ning Euroopa Liidust, ÜRO-st, Venemaast ja USA-st koosnev Lähis-Ida kvartett.

USA presidendi Donald Trumpi otsus tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana on palestiinlasi vihastanud. Palestiina näeb Ida-Jeruusalemma oma tulevase riigi pealinnana.

Palestiina omavalitsus on kuulutanud, et Washington ei saa pärast Trumpi otsust enam etendada ausa vahendaja rolli Lähis-Ida rahuprotsessis.

Iisraeli-Palestiina rahukõnelused katkesid 2014. aasta aprillis.

Abbas asetas rahujõupingutuste nurjumise eest süü Iisraelile, öeldes, et juudiriik «käitub seadusest kõrgemal seisva riigina» ja «on löönud kahe riigi lahenduse ees ukse kinni».

Palestiina omavalitsuse presidendi sõnul on Iisraeli muutnud «okupatsiooni ajutisest olukorrast rahvusvahelise õiguse järgi alalise asunduskolonisatsiooni seisundiks».

Abbas lahkus kõne järel Julgeolekunõukogu saalist, röövides Iisraeli ÜRO suursaadikult Danny Danonilt võimaluse temaga dialoogi astuda.

Danon süüdistas Abbasi dialoogi eest põgenemises. «Te olete teinud oma sõnade ja tegudega selgeks, et ei ole enam osa lahendusest. Te olete probleem,» sõnas Iisraeli saadik.

USA suursaadik ÜRO-s Nikki Haley hoiatas, et maailmaorganisatsiooni poole pöördumine ja USA rolli tagasilükkamine rahukõnelustel «ei vii palestiina rahvast oma pürgimuste saavutamise teel kuhugi».

Haleyt saatsid julgeolekunõukogu istungil Ühendriikide erisaadik Lähis-Ida rahuprotsessis Jason Greenblatt ja president Donald Trumpi väimees ja nõunik Jared Kushner. «Meie läbirääkijad istuvad siin samas meie selja taga, valmis läbi rääkima,» lausus Haley. «Aga me ei hakka teid taga ajama. Valik, härra president, on teie teha.» 

Eelmisel aastal Lähis-Ida rahukonverentsi korraldanud Prantsusmaa suursaadik ÜRO-s François Delattre ütles, et Pariis on valmis uurima Abbasi ettepanekut. Selline lähenemine «ei seaks kahtluse alla Ühendriikide rolli, kelle seotus ja toetus rahuprotsessile on asendamatud», lausus ta.

ÜRO erisaadik Nickolay Mladenov sõnas, et rahvusvaheline kogukond peab jätkuvalt keelitama Iisraeli «sisulistele poliitikamuutustele» asunduste teemal, lisades, et Iisraeli ja palestiinlaste kõnelused ei ole «läbirääkimised võrdsete vahel».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles