Netanyahu süüdistas Abbasi rahu eest põgenemises

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina omavalitsuse president Mahmoud Abbas teisipäeval ÜRO Julgeolekunõukogus.
Palestiina omavalitsuse president Mahmoud Abbas teisipäeval ÜRO Julgeolekunõukogus. Foto: Xinhua/Sipa/Scanpix

Iisrael-Palestiina

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu süüdistas teisipäeval Palestiina presidenti Mahmoud Abbasi "rahu eest põgenemises" pärast seda, kui Abbas kutsus korraldama tänavu rahvusvahelist konverentsi poolte rahuprotsessi taaskäivitamiseks.

"Abbas ei öelnud midagi uut. Ta jätkab põgenemist rahu eest ning terroristidele ja nende perekondadele maksmist," teatas Netanyahu avalduses, mille avalikustas tema kantselei.

Palestiina omavalitsuse president ütles teisipäeval ÜRO Julgeolekunõukogule, et "Palestiina küsimuse lahendamiseks on keskse tähtsusega panna alus mitmepoolsele rahvusvahelisele mehhanismile, mis saaks alguse rahvusvahelisest konverentsist".

Abbasi sõnul peaks konverents viima Palestiina riigile ÜRO täieõigusliku liikmesuse andmiseni, Iisraeli ja Palestiina kahepoolse tunnustamiseni ning Iisraeli-Palestiina konflikti lahendamiseks mõeldud uue rahvusvahelise mehhanismi loomiseni.

Palestiina president asetas rahujõupingutuste nurjumise eest süü Iisraelile, öeldes, et juudiriik "käitub seadusest kõrgemal seisva riigina" ja "on löönud kahe riigi lahenduse ees ukse kinni".

Abbas lahkus kõne järel Julgeolekunõukogu saalist, röövides Iisraeli ÜRO suursaadikult Danny Danonilt võimaluse temaga dialoogi astuda.

Danon süüdistas Abbasi dialoogi eest põgenemises. "Te olete teinud oma sõnade ja tegudega selgeks, et ei ole enam osa lahendusest. Te olete probleem," sõnas Iisraeli saadik.

Palestiina presidenti kritiseerisid ka teised Iisraeli poliitikud.

"Me kõik teame, kes te olete," ütles kaitseminister Avigdor Lieberman avalduses. "Üks käsi maksab palka terroristidele, kes ründavad Iisraeli, ja nende perekondadele ja teine käsi palub ÜRO-lt tunnustust."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles