Video: Trump on viimaks valmis relvahullusega tegelema (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niinimetatud bump stock seade, mis on paigaldatud AK-47 relvale.
Niinimetatud bump stock seade, mis on paigaldatud AK-47 relvale. Foto: GEORGE FREY/AFP/Scanpix

USA president Donald Trump avaldas eile toetust poolautomaatrelvast automaatrelva tegeva seadme keelustamisele.

Seade maksab kõigest 100 USA dollarit ja selle ostmine on võimalik ilma põhjaliku taustakontrollita. 

Üleskutsed selliste seadmete keelustamiseks on sagenenud pärast seda, kui Stephen Paddock kasutas 1. oktoobril mitut sellist relva 58 kontserdikülastaja tapmiseks Las Vegases USA lähiajaloo ohvriterohkeimas massitulistamises.

Vaata videost täpsemalt, mida seade ehk niinimetatud bump stock endast kujutab: 

Trump, kes on nimetanud koolide turvalisust enda jaoks tähtsaks prioriteediks, ütles, et allkirjastas memorandumi, mis annab justiitsministrile juhised pakkuda välja regulatsioonid, mis keelustavad seadmed, mis muudavad seaduslikud relvad automaarelvadeks.

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Chris Kleponis - CNP / MEGA/Scanpix

«Me ei saa piirduda tegudega, mis panevad meid tundma, justkui me oleks olukorda pööret toomas,» sõnas president Valges Majas 12 ameeriklase kangelaslikkuse eest autasustamise tseremoonial. «Me peame ka tegelikult olukorda pöörde tooma.» 

Trumpi sõnul tuleb mineviku klišeedelt ja väsinud debattidelt üle minna tõenditel põhinevatele lahendustele ja tegelikult toimivatele julgeolekumeetmetele.

«Me peame tegema oma laste kaitsmiseks senisest rohkem,» rõhutas riigipea.

Trump ütles, et kohtub sel nädalal tudengite, kohalike liidrite ning õiguskaitseametkondade esindajatega, et töötada välja konkreetsed sammud koolide turvalisuse tagamiseks ning õpilaste ja kogukondade kaitsmiseks. «See hõlmab tervemõistuslike julgeolekumeetmete rakendamist ning vaimse tervise probleemidega tegelemist,» sõnas president.

Florida Parklandi linna keskkoolis eelmisel nädalal poolautomaatrelvaga 17 inimest tapnud Nikolas Cruz (19) oli kaaskodanikele varem häiriva ja ebastabiilse käitumisega silma jäänud ning talle lähedane isik hoiatas viis nädalat enne tulistamist Föderaalset Juurdlusbürood (FBI), et Cruz on ohtlik. Hoiatusele samme ei järgnenud.

Cruz ostis veretöös kasutatud poolautomaatrelva seaduslikult ning Valge Maja teatas teisipäeval, et kaalub selliste relvade ostmiseks lubatud vanusepiiri tõstmist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles