Video: USA poisi leiutatud seadeldis kaitseb õpilasi koolitulistamise korral (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Florida koolitulistaja Nikolas Cruz.
Florida koolitulistaja Nikolas Cruz. Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

USA Wisconsini osariigi koolipoiss Justin Rivard leiutas seadeldise, mis aitab õpilasi koolitulistamise korral kaitsta, kirjutab Fox News.

Noormehe poolt leiutatud abivahend on tehtud terasest ja kinnitub uksepiida külge. See tähendab, et tulistaja ei saa ruumi siseneda ja ust isegi mitte natuke avada. Toode kannab poisi järgi nime JustinKase.

«Erinevalt teistest toodetest, ei lase JustinKase ust isegi paotada. See tähendab, et õpilased ja töötajad saavad turvaliselt oodata kuni hädaabitöötajad sündmuskohale kiirustavad,» kirjutab Rivard oma kodulehel.

Toodet müüb Rivard internetis 95 dollari (77 euro) eest. Idee tuli tal juba kaks aastat tagasi, toona oli ta vaid 15-aastane.

«Kui ukse lukustad, siis saab selle katki tulistada. Sellega ust lukustades ei ole võimalik seda katki tulistada. Sellest mööda ei saa,» selgitas poiss.

Tema enda koolis kasutusel 50 seadeldist ehk üks iga ruumi jaoks, mis koolimajas asub. Direktor Shannon Donnelly sõnul instrueeriti õpilasi ja töötajaid põhjalikult. Ka teised Wisconsini koolid on seadeldisi tellinud.

Rivardi sõnul pole JustinKase kasutamisel keegi veel suutnud ust avada. Direktori sõnul usub poiss tõsimeeli, et leiutis aitab elusid päästa. Poiss loodab, et ükski kool ei pea tema toodet tegelikult ka kasutama, aga igaks juhuks võiks see olemas olla.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles