Londoni vanglas end üles poonud Leedu teismelise surma põhjustas töötajate hoolimatus (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wandsworthi vangla sissepääs.
Wandsworthi vangla sissepääs. Foto: BEN STANSALL/AFP/Scanpix

Maiustuste varastamise eest vahistatud leedulasest teismeline poiss poos end Londonis asuvas vanglas üles pärast seda, kui vanglatöötajad ei reageerinud tema abipalvetele, kirjutab Independent.

Inglise keelega raskustes olnud Osvaldas Pagirys muutus suitsiidseks pärast seda, kui ta viidi Londonis asuvasse Wandsworthi vanglasse. Noormehe surma hetkel menetleti parasjagu tema väljaandmist Leedule.

Ametnikud väitsid korduvalt, et poisil pole märkimisväärseid probleeme vaimse tervisega. Leedulasega tehti küll mitmeid intervjuusid, aga appi ei palutud tõlki. Seetõttu arvatakse, et kehva keeleoskusega noormees ei saanud end selgitada.

Independenti andmetel leiti poiss kolme vanglas veedetud kuu jooksul viis korda olukorras, kus tal oli kaela ümber köis ja ta oli valmis endalt elu võtma. Sellest hoolimata oli ta surmapäeval üksikkongis.

Kohus otsustas, et tegu oli õnnetusega, aga tunnistas mitmeid tervishoiutöötajate ja vanglapersonali poolt tehtud vigu.

Uurijate sõnul helistas Pagirys oma kongis 2016. aasta 11. novembril kella, aga tema abipalvele ei vastatud 37 minuti jooksul. Viimaks jõudsid ametnikud kohale ja leidsid noormehe rippumast. Teadvusele teda tuua ei suudetud ja surm saabus kolm päeva hiljem.

Kohus otsustas, et tegu oli õnnetusega, aga tunnistas mitmeid tervishoiutöötajate ja vanglapersonali poolt tehtud vigu. Leiti, et Pagiryst poleks pidanud teistest vangidest eraldama. Samuti öeldi, et töötajad aitasid noormehe surmale kaasa sellega, et ei kontrollinud vangide olukorda ega vastanud ka hädaabikellale. Uurijate sõnul on vaimse tervise hindamine Wandsworthi vanglas täiesti ebaadekvaatne.

Pagirys vahistati poevarguse eest 2016. aasta augustis. Politsei pani noormehe küll pideva järelvalve alla ja teatas, et tegu on suitsiidse inimesega, aga vanglas viibides suutis ta siiski end korduvalt vigastada.

Vanglas noa omamise eest korraldatud ülekuulamisel ütles Pagirys, et ei soovi enda väljaandmist Leedule. Põhjuseks tõi ta selle, et kogu tema perekond elab Londoni lähedal Croydonis.

Ta viidi üle üksikvangistusse 9. novembril. Sellele eelnevalt oli leedulane vanglatöötajat rassistlikult sõimanud. Üksikvangistusele andis heakskiidu vangla tervishoiutöötaja, kes ei teinud välja sellest, et Pagirys oli üritanud end samal päeval üles puua.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles