Sõda kogu oma koleduses: Süüria ja Venemaa tapatalgutest avaldatud pildid jahmatavad maailma (22)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Süürias asuvas Ida-Ghoutas on pühapäeval intensiivsemaks muutunud ja tänaseni kestvate pommitamiste käigus surma saanud juba üle 250 inimese.

Venemaa ja Süüria väed alustasid pühapäeval tiheda pommitamisega. Tõenäoliselt valmistutakse maavägede sissetungiks. Kuigi ametlikult on eesmärgiks terroristide ehk Süüria keskvõimu vastu olevate mässuliste hävitamine, siis riigipea Bashar al-Assadi on süüdistatud ka tahtlikus tsiviilisikute tapmises.

Süürias toimuvat kajastav Saksamaa suurima väljaande Bild toimetaja Julian Röpcke teatas Twitteris, et aktivistide sõnul on Venemaa praeguseks vastutav juba 60 protsendi Ida-Ghoutas toimuvate õhurünnakute eest. Röpcke andmetel oli Venemaa eile süüdi kaheksa Ida-Ghouta haigla hävitamise eest. Tema allikate teatel on ainuüksi täna surma saanud 25 ja vigastada 100 inimest.

Kuna Ida-Ghoutast on antud pealinn Damaskuse pihta miinipildujatuld, siis on Süüria võimud ise väitnud, et nemad korraldavad rünnakuid, mis on sihitud nendesse kohtadesse, kust Damaskuse poole tuld anti.

Täna hommikul sooritati rünnakud Kafr Batna linnale ning neis lasti käiku sõjalennukid, helikopteritelt heidetavad tünnipommid ja suurtükid, teatas Süüria tsiviilkaitse ehk Valged Kiivrid.

Teadete kohaselt on nelja päeva jooksul siiani surma saanud üle 250 inimese, kellest 50 on lapsed. Vigastatuid on umbes 1200. ÜRO on palunud relvarahu, et saada võimalus humanitaarabi andmiseks ja haavatute evakueerimiseks.

Ida-Ghoutas tegutseb islamistlik Jaysh al-Islam, samuti on seal kohal rühmitus Hayat Tahrir al-Sham.

Deeskalatsioonitsoonina määratletud Ida-Ghouta praegune olukord on halvim alates 2013. aastast, mil al-Assad sealsete inimeste vastu keemiarelvarünnaku korraldas.

Eile pommitati vähemalt kümmet linna ja küla Ida-Ghouta piirkonnas. Kohalike arstide sõnul pole inimestel ka kuskile pöörduda. «Nad üritavad ellu jääda, aga piiramisest tekkinud näljahäda on neid oluliselt nõrgestanud,» ütles üks kohalik arst BBC-le.

Valitsus on Ida-Ghoutasse alates novembrist lubanud vaid ühe humanitaarkonvoi ja piirkonnas on tõsine toiduainete puudus. Leib maksab seal Süüria keskmisest hinnast umbes 22 korda rohkem ja 12 protsenti alla 5-aastastest lastest on tõsises näljahädas.

Venemaa on aga otsustanud jõhkraid rünnakuid õigustada. «Olemasolevate kokkulepete kohaselt ei saa terrorismivastast võitlust miski takistada,» ütles välisminister Sergei Lavrov Moskvas. 

Väljaanne Guardian on Ida-Ghoutas toimuvat võrrelnud koguni 1995. aasta Srebrenica massimõrvaga Bosnia sõja ajal. Srebrenica oli samuti nimetatud niinimetatud turvatsooniks ja ka sinna ei olnud võimalik saata humanitaarabi. Seal tapeti umbes 8000 Bosnia moslemit.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles