Soome ei avalda Ida-Saksamaa luurega seotud isikute nimesid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stasi dokument näitusel Berliinis.
Stasi dokument näitusel Berliinis. Foto: SOEREN STACHE/AFP/Scanpix

Soome kaitsepolitsei Supo teatas, et ei avalikusta nimekirja, kus on välja toodud 18 Ida-Saksamaa luureagentuur Stasiga koostööd teinud soomlase nimed.

Esmaspäeval teatas Supo, et ei anna niinimetatud Tiitineni nimekirja teadustöö tegijale. Nimekirjas oli välja toodud 18 soomlase nimed, kellel oli kontakt Ida-Saksamaa Stasi luureteenistusega aastatel 1969-1990.

Dokument on olnud salastatud alates 1990. aastast, mil Supo selle pärast Berliini müüri langemist oma kätesse sai. Sel ajal juhtis Supot Seppo Tiitinen, kellest hiljem sai Soome parlamendi peasekretär.

Teadlane Kimmo Elo palus nimekirja teadustöö jaoks. Talle võimaldati küll ligipääs Soome ja Ida-Saksamaa külma sõja aegseid suhteid käsitlenud dokumentidele, aga nimekirja Elo näha ei saanud. Supo sõnul võib nimekirja avaldamine olla ohuks rahvuslikule julgeolekule ja mõjutada negatiivselt Soome võimalust välismaa partneritega koostööd teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles