Leebe, õiglane või karm? Prantsusmaa valitsus avalikustab vastuolulise immigratsiooniseaduse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron. Foto: LUDOVIC MARIN/AFP/Scanpix

Prantsuse valitsus avalikustab täna uue ja senisest karmima immigratsiooniseaduse eelnõu, mis on president Emmanuel Macroni ametiajal kõige enam lahkhelisid põhjustanud.

Seadus kriminaliseerib illegaalse piiriületuse ja sellega püütakse kiirendada majandusmigrantidena asüülitaotlusele eitava vastuse saanud inimeste tagasisaatmist. Eelnõu vastu on sõna võtnud mitmed vabaühendused, kelle väitel on see repressiivne.

Valitsus kinnitab, et eelnõus on ühendatud tõhusus ja inimlikkus, sest see võimaldab sõja- ja konfliktipiirkondadest ning repressioonide eest põgenenud inimestele kiiremini asüüli anda.

Immigratsioonieelnõu on toonud ilmsiks erimeelsused Macroni koalitsioonis, selle vastu on sõna võtnud ka mõned tema enda erakonna La République en marche (LREM) liikmed.

«Kõige kaitsetumad saavad karistada,» ütles sotsialistide leerist LREM-i üle tulnud parlamendiliige Jean-Michel Clément. «Seaduseelnõusse ei ole keelatud ka pisut inimlikkust panna.»

Põgenikekaitsebüroo Ofpra töötajad streigivad täna protestiks eelnõu vastu, nende sõnul on see ühemõtteline eemaldumine Prantsusmaa asüülitraditsioonist.

Seadusekava tutvustatakse täna valitsusele, parlamenti peaks see jõudma aprillis. Kui vasakpoolsed nimetavad eelnõu liiga karistavaks, siis parempoolsete arvates on see liiga leebe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles