Põhja-Korea liidri õe võimalik rasedus on kogu maailma kihama pannud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liidri õde Kim Yo-jong ja riigi tseremoniaalne juht Kim Jong-nam saabumas kohtumisele Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-iniga.
Põhja-Korea liidri õde Kim Yo-jong ja riigi tseremoniaalne juht Kim Jong-nam saabumas kohtumisele Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-iniga. Foto: STRINGER/REUTERS/Scanpix.

Lõuna-Korea meedia teatel ütles Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni õde taliolümpiamängudel viibides Souli ametnikele, et on lapseootel. Uudis on pannud kihama kogu erakliku Põhja naabri meedia, vahendab BBC.

Souli ametnikud Kim Yo-jongi väidetavaid teateid kommenteerinud ei ole.

Puhkenud spekulatsioonid aga rõhutavad huvi, mida maailm tunneb Põhja-Korea võimustruktuuride vastu ja kui vähe selle kohta tegelikult teatakse. «Nad on justkui kuninglik perekond ja seetõttu on selle spekulatsiooni levik vältimatu,»  ütles akadeemik Andray Abrahamian.

Kim Yo-jong.
Kim Yo-jong. Foto: USA TODAY Network/USA TODAY Sports/Sipa USA

Kimide perekonna, eriti nende järeltulijate, on teada väga vähe. Enamasti kasutatakse allikana Lõuna-korea luurajaid, kuid üllatavalt on nende kohta jaganud infot ka USA endine korvpallur Dennis Rodman.

Rodman on Põhja-Koread Kim Jong-uni kutsel kordi külastanud. Endine korvpallur ütles 2013. aastal, et kohtus Kimi abikaasa ja nende tütrega. Tegu oli uudisega, mis pälvis kogu maailma tähelepanu.

Arvatakse, et Kimil on veel kaks last, kuid see põhineb vaid tema naise pikematel eemalviibimistel.

Kim Jong-uni isikut esitletakse Põhja-Korea elanikele kui mütoloogilist tegelast ja see võib olla põhjus, miks tema igapäevaelu pere keskel rambivalgusest eemal hoitakse. «Põhja-Korea liidreid esitletakse kui legende,» märkis Abrahamian. «Taolist infot ei hoita mitte ainult välismaailma eest, aga ka põhjakorealaste endi eest.»

Põhja-Korea liidri pereliin on riigi võimustruktuuris keskse tähtsusega. Kim Jong-uni vereliin on põimitud isegi Põhja-Korea ideoloogilisse süsteemi Mount Paektu vereliinina, kuid seda seostatakse vaid võimul oleva perega – ülima liidri jumalikkus ei kandu edasi tema vendadele ja õdedele.

Kui Kim Yo-jong peakski rase olema, on see tõenäoliselt tema teine laps. Samas põhinevad teated tema esimesest lapsest samuti kuuldustel ja spekulatsioonidel.

Põhja-Korea liidri õde Kim Yo-jong ja riigi tseremoniaalne juht Kim Jong-nam kohtumisel Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-iniga. 
Põhja-Korea liidri õde Kim Yo-jong ja riigi tseremoniaalne juht Kim Jong-nam kohtumisel Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-iniga. Foto: STRINGER/REUTERS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles