Uurimine: Jõulusaare lähedal uppunud alusel polnud kaptenit

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Videokaader mullu detsembris Jõulusaare lähedal toimunud paadiõnnestusest.
Videokaader mullu detsembris Jõulusaare lähedal toimunud paadiõnnestusest. Foto: SCANPIX

India ookeanis asuva Jõulusaare lähedal mullu toimunud ja umbes poolesaja inimese elu nõudnud paadiõnnetuse asjaolude uurimisel selgus, et kapten lahkus aluselt päev enne katastroofi.

Käimasoleva kriminaaljuurdluse käigus selgus, et Indoneesiast teekonda alustanud reisijatele kinnitati enne reisi, et alus on heas korras. Saatuslikku teekonna käigus suri mootor aga kaks korda välja, enne kui purunenud alus 15. detsembril Austraaliale kuuluva saare lähedal lõplikult põhja vajus, vahendas BBC.

Ühe aluse meeskonnaliikme Abdul Rasjidi kinnitusel lahkus puust aluse kapten päev enne katastroofi paadi pardalt. Väidetavalt käskis kalapaadiga lahkunud kapten jätkata teekonda ühel meeskonnaliikmel, väites, et läheb koju meeskonnaliikmete tasumist organiseerida.

«Enne kui kapten lahkus, küsis Rasjid talt, mis seisus mootor on. Ta (kapten – toim) vastas, et see on heas seisukorras,» selgitas uurija Malcolm McCusker uudistevõrgu AFP vahendusel. «Talle (Rasjidile – toim) anti mõned juhised ja kinnitati, et umbes viie tunni pärast jõutakse sihtpunkti.»

Rasjidi kinnitusel hakkas mootor aga peagi tõrkuma, vesi valgus paati ning tugevad lained paiskasid aluse vastu merekaljusid. Rasjidi sõnul ei suutnud meeskond enam õnnestust vältida ning halvima ära hoidmiseks otsustati ühiselt palvetada.

Pardal viibinud põgenike arv on endiselt ebaselge. Päästjad leidsid merest 30 surnukeha, kuid paadiõnnetuses hukkunute täpne arv pole tänaseni selgunud. Eluga pääses katastroofist 42 inimest, neist enamik on Iraani, Iraagi ja Sri Lanka päritolu asüülitaotlejad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles