Iisrael nurjas terrorirünnaku Austraalias

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Etihad Airwaysi lennuk maandumas.
Etihad Airwaysi lennuk maandumas. Foto: Kamran Jebreili/AP/Scanpix

Iisrael aitas läinud aastal ära hoida terroristide plaani kaaperdada Austraalias lennuk ja see õhkida vahendab BBC.

Läinud aasta juulis esitasid Austraalia ametivõimud süüdistuse kahele vennale, keda kahtlustati plaani õhkida lennufirma Etihad lennuk, mis suundus Sydneyst Araabia Ühendemiraatidesse Abu Dhabisse.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu teatas eile Jeruusalemmas, et tema riigi luureagentuurid aitasid ära hoida kujuteldamatut tapatööd. Ametnike sõnul oli plaanitud terrorirünnak seotud ISISega. Asjaolu kinnitas ka Austraalia siseminister Peter Dutton.

Läinud aasta suvel ütles Austraalia politsei, et lennuki pardale plaaniti hakklihamasinas kanda kodukootud pomm. See aga ei läbinud turvakontrolli ja seni teadmata põhjustel plaan tühistati.

Ametivõimud lisasid, et kui esialgne plaan läbi kukkus, asuti kavandama järgmist rünnakut, mille käigus oleks kasutatud keemiaseadeldist vesiniksulfiidiga, ehk mädamunagaasiga.

Vesiniksulfiid on äärmiselt mürgine. Kuigi ta on alguses väga ärritav, nüristab ta kiiresti haistmismeele, nii et ohvrid ei saa seejärel enam arugi, et õhus on vesiniksulfiidi, ja võivad selle kätte surra. Vesiniksulfiid on õhust raskem ja võib koguneda halvasti ventileeritud ruumide põrandatele. Lisas on see kergestisüttiv.

Sydneys arreteeriti Liibanoni-Austraalia päritolu vennad, 49-aastane Khaled Khayat ja 32-aastane Mahmoud Khayat. Vahistamisteni viis Iisraeli luureagentuuri Unit 8200 vihje. Agentuuri samastatakse Ühendriikide Riikliku Julgeagentuuriga (NSA).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles