SPD otsustas: koer ei saa Saksa koalitsiooni üle hääletada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer Lima.
Koer Lima. Foto: Kuvatõmmis portaalist

Saksamaa Sotsiaaldemokraadid (SPD) olid sunnitud nädala alguses teatama, et kolmeaastasel Lima-nimelisel koeral ei lubata koos teiste erakonnaliikmetega hääletada kantsler Angela Merkeli konservatiividega sõlmitava koalitsioonileppe üle – ja seda hoolimata erakonna liikmestaatusest.

Saksa kõmulehe Bild teisipäevast esikaant ehtis lontis kõrvadega pruuni-valgekirju Lima-nimeline koer, kellel kaelas SPD värvides sall. Pildi all teatati, et Lima saab hääletada koalitsiooni moodustamise üle.

Kõmulehes kirjeldati, kuidas Lima sai erakonna kaardi pärast seda, kui Bild tema eest erakonnaga liitumise avalduse täitis. Isiklikesse andmetesse kanti tema sugu ja vanus (koeraastates 21).

SPD erakonnaliikmetele edastatud hääletussedel. 
SPD erakonnaliikmetele edastatud hääletussedel. Foto: Gerhard Leber/imago/Gerhard Leber

«Asi pole koer Limas, vaid eelkõige selles, kui avatud SPD liikmehääl võltsimisele on,» kirjutas Bildi esindaja avalduses. «Kriminaalsete kavatsustega isikud, kes soovivad tulemustega manipuleerida võivad täpselt sama teha.

 Kõigil SPD liikmetel on õigus posti teel hääletada Euroopa suurima majandusega riigi koalitsiooni moodustamise üle. Hääletamine algas teisipäeval ja lõpeb 2. märtsil. See võib otsustada Merkeli saatuse.

Kui SPD liikmed leppe tagasi lükkavad, ei asu nad konservatiividega võimu jagama. Seejärel moodustatakse kas vähemusvalitsus või korraldatakse uued üldvalimised.

«Koer ei tohi hääletada,» ütles Andrea Nahles, kes valitakse tõenäoliselt aprillis SPD juhiks. Ta lubas asjaolu üle juurdluse algatada ja vajadusel astuda õiguslikke samme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles